Slušaj vest

Nekada se smatralo da omega 3 masne kiseline smanjuju, kako nivo holesterola tako i nivo triglicerida u krvi, ali novije studije pokazuju da one utiču samo na nivo triglicerida koji smanjuju za 15-30 odsto, odnosno da nemaju veliki uticaj na nivo holesterola, kaže na svom Instagram nalogu dr Tijana Dangubić, internista-endokrinolog i magistar ishrane. Ipak, ove zdrave masnoće mogu blago (za 1-5 odsto) da povećaju nivo HDL holesterola.

- One pozitivno deluju na tok reumatoidnog artritisa i na inflamaciju u organizmu uopšte, koja je u osnovi mnogih bolesti pa i karcinoma - naglašava doktorka.

Postoje studije koje su dokazale pozitivan efekat omega 3 masnih kiselina na tok astme, psorijaze, one smanjuju verovatnoću razvoja depresije, anksioznosti i povoljno deluju kod osoba koje imaju migrene. Ove zdrave masnoće je bolje uzimati putem hrane nego piti suplemente - savetuje.

orasasti-plodovi-shutterstock-2139308229.jpg
Za užinu grickajte orašaste plodove Foto: Shutterstock

Najbolji prorodni izvori 

Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama je:

  • riba (skuša, losos, sardina, haringa, inćuni, tuna...)
    ostrige
    kozice
    morske alge
    čija semenke
    orašasti plodovi
    laneno i maslinovo ulje
    pasulj
    spanać, kelj i drugo zeleno lisnato povrće
    bundeva
    jaja