Tamna čokolada i bademi snižavaju holesterol: Naučna studija pokazala da su promene vidljive već posle 4 nedelje
Istraživanje je otkrilo da uživanje u malo tamne čokolade uz bademe može pomoći u smanjenju nivoa holesterola za samo četiri nedelje. Utvrđeno je da ova specifična kombinacija značajno smanjuje nivoe holesterola lipoproteina niske gustine – koji se češće naziva "lošim" holesterolom.
Dok je određena količina holesterola zapravo potrebna telu, holesterol lipoproteina niske gustine može začepiti vaše arterije i povećati rizik od povezanih kardiovaskularnih problema. Kao deo studije, tim sa Državnog univerziteta Pensilvanije i Univerziteta Tafts u Bostonu sproveo je ispitivanje na 48 osoba sa prekomernom težinom i gojaznošću u dobi od 30 do 70 godina.
Istraživanje je imalo za cilj da ispita efekte tamne čokolade, badema i kakaa
Njihov cilj je bio da istraže efekte tamne čokolade, kakaa i badema na markere rizika od koronarne bolesti srca – jednog od najvećih ubica širom sveta. Da bi to uradili, oni su sproveli četvoronedeljne dijete.
Tokom prvog meseca ispitivanja, učesnici nisu jeli nijednu hranu iz studije. Tokom naredne četiri nedelje jeli su 42,5 grama badema dnevno.
U trećem periodu ispitanici su jeli 43 grama crne čokolade u kombinaciji sa 18 grama kakao praha. A četvrti period uključivao je sve tri užine.
Pročitajte:
Rezultati su pokazali da su bademi sami po sebi smanjili loš holesterol za sedam odsto. Spajanje hrskave hrane sa crnom čokoladom takođe je imalo isti efekat.
Osim toga, istraživači su zaključili da uključivanje crne čokoladne grickalice u tipičnu američku ishranu bez prekoračenja energetskih potreba može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca. Naši rezultati pokazuju da unosom samih badema ili u kombinaciji sa crnom čokoladom pod kontrolisanim uslovima hranjenja poboljšava profil lipida, zaključili su istražiači.
Važna je umerenost u svemu
Međutim, važno je napomenuti da to ne znači da treba da jedete puno badema i crne čokolade. Umerenost je i dalje ključna zbog sadržaja kalorija u ovoj hrani.
- Važno je ovo staviti u kontekst. Poruka nije da ljudi treba da izlaze i jedu puno čokolade i badema kako bi snižili svoje lipoproteine niske gustine - kaže vodeći autor studije Peni Kris-Eterton.
- Ljudima je dozvoljeno da imaju oko 270 diskrecionih kalorija (kalorije koje ne dolaze iz osnovnih nutrijenata kao što su proteini, zdrave masti, vitamini i minerali, već iz hrane koja obezbeđuje samo energiju) dnevno, a kada se namirnice poput badema, tamne čokolade i kakaa unosite zajedno kao diskreciona hrana, one donose zdravstvene koristi za razliku od drugih diskrecionih namirnica kao što su pržene krofne - dodala je ona.
- Čokolada ne povećava nivo holesterola, ali ne smanjuje ni nivo holesterola.
Međutim, smatra se da kakao zrna imaju svoje zdravstvene prednosti jer sadrže biljne hemikalije zvane flavanoli koji su vrste antioksidanata. Prethodna istraživanja povezala su flavanole sa zdravstvenim prednostima srca, kao što su povećanje elastičnosti krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska.
Da biste smanjili holesterol, National Health Service ( NHS) preporučuje:
- Jedite manje masne hrane.
- Jedite više voća, povrća, masne ribe, orašastih plodova i semenki, maslinovog ulja i proizvoda od celog zrna
- Vežbajte više
- Ostavite cigarete
- Smanjite unos alkohola
Ako ste zabrinuti zbog nivoa holesterola, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse. Nivo holesterola utvrđuje se jednostavnim testom iz krvi.
Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs
Posle 30 godina odobren novi antibiotik za infekcije urinarnog trakta: Spas za milione žena koje su otporne na postojeće lekove, poručuju lekari