Zašto nikada ne smete jesti "čisti" deo buđavog hleba? Doktor otkriva koje posledice to može imati po zdravlje
Stručnjake je objasnio zbog čega nije dobra ideja pojesti deo hleba koji nije zahvatila plesan, iako ste sa vekne uklonili deo koji je bio zahvaćen.
Sigurno vam se desilo da primetite buđav hleb i pomislite da je u redu da samo uklonite deo sa plesnima, dok ostatak, koji izgleda u redu, možete da jedete.
Međutim, dr Karan Raj je izdao oštro upozorenje na svom TikTok nalogu, navodeći da u sluajnu pojave plesni na hledu, i deo koji izgelda u redu, nije bezbedan.
Alarmantno je to što ono što izgleda kao "bezopasna" buđ može biti potencijalno veoma škodljivo za zdravlje. Vidljiva buđ je samo "vrh ledenog brega" mnogo većeg problema, objašnjava doktor. Reproduktivni delovi plesni, poznati kao sporangiјum, oslobađaju hiljade spora koje se šire i mogu biti opasne.
Da biste sačuvali svoje zdravlje, doktor savetuje da se oprostite od cele vekne.
Dok su neke vrste plesni jestive – poput onih koje se nalaze u plavom siru i antibioticima – druge mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik.
Postoje hiljade različitih vrsta plesni. Neke su verovatno bezopasne, dok druge nisu baš dobre kao Rhizopus stolonifer. Ovo je vrsta plesni koja se često primećuje u prehrambenim proizvodima kao što je hleb.
- Gotovo je nemoguće utvrditi da li je buđ bezopasna samo na osnovu izgleda, jer neke vrste mogu proizvoditi opasne mikotoksine koji mogu biti smrtonosni, upozorio je doktor.
Čak ni tostiranje hleba neće neutralisati ove opasne mikotoksine, zato samo bacite hleb ako primetite buđ, da se ne biste otrovali.
Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs
Melatonin ili magnezijum? Koji suplament je bolji za dobar san