Slušaj vest

Vreme prolaska hrane kroz creva varira od jedne osobe do druge, a nedavne procene sugerišu da taj proces može da potraje između 12 i 73 sata. Prosek je 23 do 24 sata. Faktori od kojih to zavisi uključujući genetiku, ishranu i mikrobiom creva.

Ukoliko hrana sporo prolazi kroz creva, to utiče na način na koji bakterije u debelom crevu razgrađuju hranu. One prirodno koriste vlakna kao izvor energije, ali kada se vlakna dugo zadržavaju u crevima, bakterije se okreću alternativnom gorivu - proteinima. Ovaj proces može da dovede do stvaranja toksičnih gasova, što izaziva nadimanje, upale i druge digestivne probleme.

Spor tranzit hrane takođe može da uzrokuje zadržavanje delimično svarene hrane u tankom crevu, što povećava rizik od prekomernog rasta bakterija. To potencijano izazva simptome poput bola u stomaku, mučnine i nadimanja.

stomak-shutterstock-2468797885.jpg
Ukoliko hrana sporo prolazi kroz creva mogući su zatvor, nadimanje, različite upale Foto: Shutterstock

Međutim, ni prebrz prolaz hrane kroz creva nije dobar. Različiti faktori, poput anksioznosti, upalnih bolesti creva i sindroma iritabilnog creva, mogu da dovedu do ubrzanog varenja i dijareje. Kada stolica ne provede dovoljno vremena u crevima, voda i hranljive materije se ne apsorbuju kako treba, a moguće posledice su dehidracija, posebno kod osoba sa sindromom iritabilnog creva.

Kako da testirate brzinu rada creva

Postoji jednostavan kućni test koji može da vam pomogne da procenite koliko brzo vaša creva vare hranu - poznat kao "test s kukuruzom".

Da biste ga sproveli, izbegavajte da jedete kukuruz sedam do deset dana. Zatim zabeležite datum i vreme i pojedite klip kuvanog ili pečenog kukuruza. Pošto spoljašnjaljuska zrna kukuruza nije svarljiva, ona će proći kroz vaš digestivni trakt i na kraju će biti vidljiva u stolici.

profimedia0317169893.jpg
Pojedite klip kuvanog ili pečenog kukuruza Foto: Profimedia

Pratite sledećih nekoliko pražnjenja creva i zabeležite kada prvi put primetite ostatke kukuruza. Ovaj test nije medicinski precizan, ali može da da grubu procenu brzine varenja:

  • Ako kukuruz primetite u stolici za 12 sati ili manje, vaša creva rade brzo.
    Ako mu treba 48 sati ili više, pokretljivost creva je spora.

Ako primetite da vam hrana konstantno prebrzo prolazi kroz sistem, najbolje je da se konsultujete sa lekarom kako biste otkrili mogući uzrok. Ukoliko vam je varenje usporeno, a nemate dodatne tegobe poput zatvora, nadimanja ili bola u stomaku, možete da poboljšate pokretljivost creva unošenjem više vlakana iz voća i povrća, pijenjem dovoljno vode i redovnom fizičkom aktivnošću.

Uravnotežena ishrana i zdrav stil života pomažu da vaša creva rade optimalno.

Izvor: Sciencealert.com/Zdravlje.kurir.rs

uradite i mali test zdravlja s cveklom - popijte sok ili pojedite salatu, pa proverite urin i stolicu.