Koja mesta u supermarketima imaju najviše bakterija? Mikrobiolog savetuje kako da zaštitite svoje zdravlje
Odlazak u kupovinu namirnica, posebno u sezoni zvirusnih infekcija, povećava mogućnost kontakta sa virusima i bakterijama koje izazivaju bolesti preko površina koje često dodiruje veliki broj ljudi i koje su uglavnom nedovoljno očišćene.
Izdvojili smo mesta u supermarketima u kojima je mogućnost prenosa uzročnika bolesti najveća.
Ručke za kolica i korpe
Drške kolica za kupovinu i korpi su najverovatnije prepune mikroba, jer ih dodiruje veliki broj ljudi. Pored toga, pritisak na ove drške je jak, a sila pritiska je presudna za prenos mikroba.
Istraživanja su na njima otkrila razne bakterije, uključujući one koje mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom, kao što su Ešerihija koli i Staphilococcus aureus. Nažalost, oni takođe imaju visok nivo fekalne kontaminacije. Tome su izložena i dečja sedišta u kolicima, koja mogu doći u kontakt sa zaprljanim pelenama.
Da biste smanjili rizik od infekcije, najbolje je da obrišete ručku i unutrašnjost kolica maramicom za dezinfekciju.
Ekrani i tastature
Kasa i ceo odeljak za plaćanje je područje visokog rizika, jer ih mnogo dodirujemo, a najopasnije mesto je tastatura za unos PIN-a, kaže Džejson Tetro, mikrobiolog i dodaje da korišćenje beskontaktnog plaćanja smanjuje potrebu za dodirivanjem ovih površina.
Iako se ekrani osetljivi na dodir i tastature obično pritiskaju nežnije nego ručke, treba imati na umu da jači dodir prenosi više mikroba. Osim toga, ekrani i dugmad se retko dezinfikuju, a isto se može reći i za čitače bar kodova, pa pokušajte da robu koju kupujete skenirate iz vazduha, bez pritiskanja na površinu čitača.
Vrata frižidera i zamrzivača
Ljudi često nisu svesni činjenice da su ručke na vratima frižidera i zamrzivača raj za mikrobe, kaže Tetro. Čiste se ređe nego mnoge druge površine u prodavnicama, a za otvaranje je potreban pritisak, što olakšava prenos mikroorganizama. Ako je ikako moguće, pokušajte da im ne dodirujete srednji deo, savetuje stručnjak.
Plastične posude i pribor za sipanje rinfuznih namirnica
Mere i posude za orašaste plodove, semenke, sušeno voće itd. često su kontaminirane rukama, a kontaminacija se može preneti i na hranu. Bolje rešenje su kontejneri iz kojih se hrana pušta na „vratanca”, ali ih mnoge prodavnice nemaju, već hranu drže u posudama koje su nisko postavljene, ponekad i bez poklopca.
Rizik od prenošenja može se smanjiti ili sprečiti dezinfekcijom ruku pre i posle dodirivanja ovih predmeta, ili loapticu možete držati maramicom, predlaže Kerol Meklej, stručnjak za kontrolu infekcija i epidemiologiju.
Voće i povrće
Sveže voće takođe može sadržati mnoge bakterije, ostatke đubriva i pesticida i razne nečistoće. Prilikom kupovine pokušajte da izaberete voće bez oštećenja, pa ih stavite u kese da ne dodiruju direktno korpu i traku kase. Dobro operite voće i povrće kod kuće.
- Da biste ih efikasno oprali, prvo operite ruke, a zatim voće i povrće operite pod hladnom tekućom vodom, trljajući ih rukama kako biste uklonili prljavštinu i mikroorganizme sa površine. Za još bolje rezultate, možete koristiti četku za čišćenje voća sa debljom korom. Natapanje voća i povrća u rastvor hladne vode i sode bikarbone može još efikasnije da ukloni ostatke pesticida – kaže Keli Rejnolds, profesorka javnog zdravlja na Univerzitetu u Arizoni.
Toaleti
Pokušajte da ne idete u toalete u prodavnicama, a ako morate, imajte na umu da su kvake na vratima i ručke kao i sušači za ruke verovatno jako kontaminirane. Koristite papirni ubrus da otvorite i zatvorite vrata, i da osušite ruke, da biste smanjili rizik.
Pultovi sa delikatesom
Još jedno područje koje se više dodiruje nego što se čisti su stakleni pultovi u odeljcima za meso, sir i delikatese. Najbolje ih je uopšte ne dirati.
- Ljudi stalno dodiruju rukama te staklene površine kada pokazuju šta bi hteli da kupe, a često vidimo i malu decu koja pritiskaju nos na staklo. U tom području postoji i veliki rizik od unakrsne kontaminacije od sirovog mesa, pa treba biti svestan mogućnosti prenošenja bakterija sa površine tezge na drugu hranu – ističe Meklej. Preporučuje se da se sveže meso odvoji od druge hrane kako u korpi tako i na putu kući kako bi se izbegla unakrsna kontaminacija.
Samouslužni punktovi
Mnoge prodavnice prehrambenih proizvoda imaju barove za salatu ili sveže sokovnike, a to je kao "bife sa klicama", upozorava Kerol Meklej. Hvataljke i posude su često prljave i lepljive, pa koristite dezinfekciono sredstvo ili papirne ubrise. Obavezno dezinfikujte ruke pre i posle upotrebe.
A vaši cegeri?
Pohvalno je što umesto jednokratnih najlonskih kesa za kupovinu koristite cegere za višekratnu upotrebu, ali i njih treba redovno prati i dezinfikovati. Ali vrlo malo ljudi to radi.
Koristite sredstvo za dezinfekciju od najmanje 70% jačine
- Marketi i prodavnice su slični teretanama, hitnim službama i avionima. Znamo da sadrže obilje mikroba, ali ne znamo mikrobiološki status ljudi koji su pre nas dodirivali izložene površine. Zbog toga moramo da vodimo računa o sebi i svojoj bezbednosti - kaže mikrobiolog Tetro.
Preporuke za bezbediniju kupovinu
- Tetro preporučuje da ono što možemo, od ruku do ručki kolica i raznih hvataljki, dezinfikujemo sredstvom koje sadrži 70 odsto alkohola.
- Naravno, pre i posle kupovine treba dobro oprati ruke toplom vodom i sapunom.
- Takođe je važno da ne dodirujete lice dok ste u prodavnicama, što je teško s obzirom na to da svoje lice dodirujemo najmanje 16 puta na sat, pokazuju istraživanja. Ali barem se uzdržite tokom kupovine, zbog svega što smo spomenuli.
- Takođe je pametno ići u kupovinu kada nije najveća gužva, tada će biti manje klica u vazduhu i na površinama.
Izvor: zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Istraživanja su pokazala da daske za sečenje sadrže 200 odsto više fekalnih bakterija nego daske za toalet. U ovom tekstu saznajte kako da zaštitie svoje zdravlje.
Stalno ste gladni? Dijetolog otkriva 3 glavna razloga i savetuje: "Fokusirajte se na celovite, nutritivno bogate namirnice"