Pazite koju hranu i koliko dugo čuvate u frižideru: Neke namirnice sadrže patogene koje ne možete ni videti ni osetiti
Hrana sa visokim sadržajem proteina, kao što su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi, najčešće je odgovorna za trovanje hranom. Iako je hrana u frizu zaštićena od kvarenja, ne znači da je uvek bezbedna da je jedete.
Neke vrste hrane zahtevaju posebnu pažnju prilikom skladištenja u frižider. Namirnice bogate proteinima, poput mesa, ribe, mleka, sira i jaja, sklone su brzom razmnožavanju patogena. Takođe, dimljena riba, nepasterizovano mleko, mesni delikatesi i sveži proizvodi kao što su pečurke, salate i klice mogu biti izvor kontaminacije. Većinu svežih proizvoda treba dobro oprati i očistiti pre nego što ih pripremite ili pojedete.
Budite oprezni sa kuvanom hranom
Kuvana jela mogu biti opasna, naročito pirinač, koji može sadržati spore bakterije Bacillus cereus (bakterija koja izaziva trovanje hranom). Ove spore (posebno oblikovani oblici mikroorganizama, poput bakterija i gljiva, koji omogućavaju njihov opstanak u nepovoljnim uslovima) mogu preživeti kuvanje i predstavljati opasnost ako se pirinač ne čuva ili ne rukuje pravilno.
Pirinač nikada ne treba ostaviti na sobnoj temperaturi.
- Stavite u frižider i pojedite u roku od 24 sata - savetuje dr Danijel Atkinson, lekar porodične medicine.
Često se smatra da pirinač koji nije bezbedan za jelo mora da ima očigledne znakove kvarenja, kao što su buđ ili neprijatan miris, ali to nije uvek slučaj. Pirinač iz restorana za poneti može biti još opasniji.
Aditivi i začini mogu prikriti znakove kvarenja, a često ne znamo kako je i koliko dugo čuvan pre nego što smo ga naručili. Zbog toga, ostatke pirinča nikada ne treba ostavljati za kasnije.
Samo zato što dobro miriše ne znači da je bezbedno za jelo
Zanimljivo je da veliki deo štetnih bakterija, poput salmonele i listerije, ne utiče na miris, ukus ili izgled hrane. Neke bakterije mogu jasno da pokvare organoleptiška svojstva hrane, ali druge mogu neprimetno da je kontaminiraju.
Hlađenje je praktičan način čuvanja, ali nije potpuno bezbedan. Usporiće rast bakterija, ali ga neće zaustaviti.
- Međutim, veoma je važno održavati odgovarajuću temperaturu u frižideru, jer više temperature mogu da olakšaju rast patogena, a samim tim i da povećaju rizik od obolevanja – rekao je mikrobiolog Denis D'Amiko, profesor Univerziteta u Konektikatu.
Preporučena temperatura hlađenja je 2°C do 4°C, ali studije su pokazale da je prosečna temperatura potrošača u frižideru bliža 7C.
Ponekad su dva sata dovoljna
Ako imate običaj da napola pojedenu činiju ili konzervu hrane stavite direktno u frižider, razmislite ponovo – to je ozbiljna greška.
Mikroorganizmi se lako razvijaju na nepokrivenoj hrani, a s obzirom na to da se vazduh u frižideru stalno kreće, bakterijske spore mogu da pređu na drugu hranu. Ako volite da sedite za stolom neko vreme nakon obroka, ne zaboravite da nepojedenu hranu brzo ohladite.
Bakterije su stalno prisutne i mogu se brzo razmnožavati, čak za samo dva sata, u kvarljivim namirnicama poput mesa, jaja, salata, narezano voće i jela koja su ostala u tepsijama - objašnjava Mici Baum iz organizacije "Stop Fudborn ilnes".
Da biste izbegli rasipanje hrane, budite malo organizovaniji i počnite da označavate hranu koju čuvate. Na lepljivu traku napišite naziv hrane ili jela i datum kada ste ga pripremili, pa je zalepite na posudu.
Takođe, obavezno proverite rok trajanja i uputstva za skladištenje na etiketi kupljene hrane. Planirajte obroke unapred i pratite svoj plan. Ovo će povećati sigurnost u vašem domu i pomoći vam da smanjite bacanje hrane.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Trovanje hrane sa plesnima može da napravi veliki problem u organizmu. Nutricionista otkriva 5 znakova da ste se otrovali ovim mikroorganizmima
5 zdravih recepata za uskršnju trpezu: Učiteljica Rada otkriva kako da napravite ukusna praznična jela bez trunke mesa