Slušaj vest

Prvi korak u kontroli dijabetesa je pravilna ishrana, jer izbor odgovarajućih namirnica može značajno da pomogne u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Dok su mnoge vrste voća, poput ponarandži, jabuka ili jagoda, bezbedne za osobe sa dijabetesom, često se postavlja pitanje - šta je sa bananama?

Odgovor nije jednostavan, objašnjava nutricionistkinja Garima Gojal. Dok neki od njih mogu povremeno da ih uzimaju, drugima se preporučuje da ih izbegavaju. Ključno je znati kada, koliko i koje banane su bezbedne.

- Iako sadrže prirodne šećere, njihov efekat zavisi od stepena zrelosti, veličine porcije i opšte kontrole glikemije. Istraživanja pokazuju da zrele banane sadrže i do 16 odsto više šećera u odnosu na nedozrele, što može da izazove nagli skok glukoze. Zbog toga je važno znati koje banane su bolji izbor - navodi nutricionistkinja.

Kada bi trebalo izbegavati banane?

Da li osobe s dijabetesom mogu da jedu banane zavisi od njihovog nivoa šećera u krvi, odnosno vrednosti HbA1c (prosečnog nivoa šećera u poslednja dva do tri meseca).

shutterstock_1995438632.jpg
Kada bi trebalo izbegavati banane zavisi od nivoa šećera u krvi Foto: Shutterstock

  • Ako je HbA1c visok - to znači da dijabetes nije dobro kontrolisan. U tom slučaju, najbolje je potpuno izbegavati banane jer mogu dodatno da povise nivo šećera.
  • Ako je šećer pod kontrolom - osobe koje vode računa o ishrani i fizički su aktivne mogu povremeno da uzimaju banane, ali u strogo kontrolisanim porcijama.
  • Kod insulinske rezistencije ili predijabetesa - nezrele (zelene) banane mogu da budu bolji izbor jer sadrže više rezistentnog skroba, koji se sporije vari i ne izaziva nagle skokove šećera.

Zrele ili zelene banane - šta je bolji izbor?

Uticaj banana na nivo šećera zavisi od njihove zrelosti.

  • Zrele banane (žute ili prezrele) - imaju viši glikemijski indeks (GI) i više protih šećera (glukoza, fruktoza, saharoza), što znači da brže podižu šećer u krvi. Istraživanja pokazuju da skrob u nezrelim bananama čini 80-90 odsto ukupnih ugljenih hidrata, ali kako banana sazreva, taj skrob se pretvara u šećere.
  • Nezrele (zelene) banane - imaju niži GI jer sadrže više rezistentnog skroba, koji se sporije vari i dovodi do postepenog porasta šećera u krvi. Neka istraživanja pokazuju da povremeno unošenje zelenih banana može čak da poboljša osetljivost na insulin.
banane shutterstock_1688880046.jpg
Birajte zelenije, jer imaju niži GI Foto: Shutterstock

Koje su prednosti banana za osobe s dijabetesom?

Osobe sa dobro kontrolisanim dijabetesom mogu da imaju koristi od banana, pod uslovom da ih uzimaju na pravi način. Banane sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera, a nezrele banane mogu da pomognu u poboljšanju insulinske osetljivosti. Osim toga, bogate su kalijumom, vitaminom B6 i vitaminom C, a prebiotska vlakna iz ovog voća mogu da doprinesu zdravlju creva, što je važno za metabolizam.

Kako bi trebalo jesti banane?

Da bi smanjili rizik od naglih skokova šećera u krvi, osobe sa dijabetesom bi trebalo da prate nekoliko pravila:

  • Birajte male ili srednje banane, izbegavajte velike.
    Preferirajte polu dozrele, odnosno blago zelene plodove jer imaju niži glikemijski indeks.
    Kombinujte ih sa proteinima ili zdravim mastima (npr. orašasti plodovi, semenke, jogurt) kako biste usporili varenje.
    Najbolje je jesti ih ujutru ili pre fizičke aktivnosti, kada telo bolje koristi glukozu.
dorucak shutterstock_1362828446.jpg
Najbolje je da ih kombinujete s proteinima i orašastim plodovima Foto: Shutterstock

- Sve osobe s dijabetesom koje vode računa o ishrani i fizički su aktivne mogu ih jedu umereno, ali je poželjno da biraju manje zrele banane ili da ih kombinuju sa proteinima kako bi smanjili nagle skokove šećera. Ključ je u kontroli porcija i pravilnom odabiru banana. Ipak, pre bilo kakvih promena u ishrani, najbolje je posevetovati se sa lekarom ili nutricionistom - zaklučuje Garima Gojal.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs

Akutne komplikacije dijabetesa mogu biti opasne po život: Pravilno korišćenje insulina je ključno