Slušaj vest

Iako su tikvice veoma popularne i uobičajene u svakodnevnoj ishrani, u retkim slučajevima mogu da izazovu trovanje zbog prisustva prirodnih toksičnih supstanci koje se zovu kukurbitacini. Reč je o jedinjenjima koja se prirodno nalaze u biljkama iz porodice bundeva - uključujući tikvice, krastavce, bundeve i razne vrste tikvi - i koja u velikim količinama mogu da budu štetna po zdravlje.

Kako objašnjava dr Anjana Kalija, ajurvedski lekar i nutricionista iz Delhija, kukurbitacini su veoma gorki i u većim dozama postaju otrovni. Iako se kod komercijalnih sorti njihova proizvodnja kontroliše selektivnim ukrštanjem, postoje situacije u kojima nivo ovih toksina može da poraste. To se dešava najčešće:

  • kada dođe do ukrštanja sa divljim vrstama (npr. u baštama u kojima se sade razne vrste bundeva),
  • kada biljka doživi stres zbog nepovoljnih uslova - kao što su visoke temperature, suša ili loše zemljište,
  • ili kod starih, nekomercijalnih sorti koje prirodno imaju više kukurbitacina.

Slučaj iz prakse koji je iznenadio lekare

Jedno nedavno istraživanje iz 2024. godine, objavljeno u naučnom časopisu Polish Archives of Internal Medicine, opisuje neobičan slučaj trovanja hranom. U pitanju je bila 54-godišnja žena, inače bez ikakvih ozbiljnih zdravstvenih problema, koja je primljena u urgentni centar u Češkoj sa jakim bolovima u stomaku, povraćanjem i vodenastom dijarejom sa primesama krvi. Sutradan su joj lekari otkrili i oštećenje jetre.

jetra shutterstock_1982994458.jpg
Tikvica su 54-godišnjoj ženi, inače bez ikakvih ozbiljnih zdravstvenih problema, oštetila jetru Foto: Shutterstock

Zbunjeni naglom pojavom i težinom simptoma kod inače zdrave osobe, lekarski tim je detaljnije ispitao uzrok. Ispostavilo se da je žena jela hleb napravljen od neuobičajeno gorkih tikvica - što je na kraju dovelo do dijagnoze trovanja kukurbitacinom.

- Trovanje kukurbitacinom se dešava kada ova jedinjenja poremete normalne procese u ćelijama, izazivajući iritaciju tkiva, naročito u crevima - objasnila je dr Babeta Čapková, koautorka studije i doktorka iz bolnice Tomaš Bata u Zlinu u Češkoj. Dodala je i da je gorak ukus najčešći - a nekad i jedini - znak upozorenja da su tikvice toksične.

Dr Kalija dodatno ističe da gorčina u tikvicama nikako ne bi trebalo da se ignoriše. Ona je prirodan pokazatelj da tikvica sadrži povišen nivo otrovnih jedinjenja.

Koji su simptomi trovanja tikvicama?

Simptomi trovanja obično se javljaju ubrzo nakon jela i mogu se razlikovati po težini. Najčešći znaci uključuju:

  • izražen, neprijatan gorak ukus prilikom jela
  • mučninu i povraćanje
  • dijareju(nekad i sa primesama krvi)
  • jake bolove i grčeve u stomaku
  • vrtoglavicu i osećaj slabosti
zatvor shutterstock_2281261127.jpg
Trovanje prate mučnina, povraćanje, dijareja... Foto: Shutterstock

Kada treba potražiti pomoć lekara?

Ako primetite ovakve simptome nakon što ste jeli tikvice, obratite pažnju na njihovo trajanje i jačinu. Lekarsku pomoć treba potražiti u sledećim situacijama:

  • ako simptomi traju duže od 24 sata
  • ako se jave znaci ozbiljne dehidratacije- suva usta, vrtoglavica, mala količina urina
  • ako povraćanje ili dijareja postanu nekontrolisani
  • ili ako se stanje pogoršava uprkos kućnim merama

Kako sprečiti trovanje tikvicama i šta raditi ako posumnjate na njega?

Važno je znati da nisu sve tikvice opasne. Većina komercijalno uzgajanih sorti prolazi kroz strogu kontrolu i uzgaja se tako da ne proizvodi opasne količine kukurbitacina. Rizik uglavnom postoji kod:

  • domaćih ili starih sorti koje prirodno sadrže više ovih jedinjenja
  • tikvica koje su u bašti ukrštene sa divljim vrstama
  • i divljih tikvica i tikvi koje se nikako ne preporučuju za ishranu
punjene tikvice shutterstock_1221475306.jpg
Onu otrovnu ćete prepoznati po izrazito gorkom ukusu Foto: Shutterstock

Da biste se zaštitili:

  • proverite ukus tikvice pre jela - ako je izrazito gorka, nemojte je jesti
  • izbegavajte divlje ili nepoznate vrste tikvica, naročito ako ne znate njihov izvor
  • budite pažljivi s tikvicama iz sopstvene bašte - koristite seme iz pouzdanih izvora i pratite da biljke ne budu pod stresom
  • redovno zalivajte biljke i vodite računa o kvalitetu zemljišta, kako ne bi proizvodile toksine
  • kupujte tikvice iz proverenih prodavnica - one prolaze testiranja i u pravilu su bezbedne za ishranu

Ako tokom jela osetite gorak ukus:

  • odmah prekinite sa jelom
  • pijte dovoljno tečnosti, posebno ako dođe do povraćanja ili dijareje
  • pratite stanje i po potrebi potražite medicinsku pomoć
  • nemojte sami uzimati lekove protiv dijareje bez saveta lekara, jer mogu pogoršati tegobe

- Budite posebno oprezni sa tikvicama koje sami uzgajate, a ako se posle uinošenja pojave simptomi, važno je ostati hidriran, pratiti stanje i po potrebi se obratiti lekaru. Na taj način ćete izbeći ozbiljnije posledice i bezbrižno uživati u ovom ukusnom povrću - poručuje dr Anjana Kalija.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs

Pazite koju hranu i koliko dugo čuvate u frižideru: Neke namirnice sadrže patogene koje ne možete ni videti ni osetiti