Slušaj vest

Naime, običan nemasni sir može imati oznaku da je bogat proteinima i samim tim skuplji, a onda pogledamo drugi nemasni sir bez te oznake i vidimo da ima identičan sastav i količinu proteina. U svakom slučaju, što smo bolje upoznati sa sastojcima, to bolje. 

S druge strane, ne treba da se plašite određenih sastojaka jer oni često nisu "hemikalije", već se samo kriju pod određenim E brojem. Donosimo vam neke od sastojaka koji se mogu naći u prehrambenim proizvodima kako bismo vam pomogli da donesete odluku o tome da li da konzumirate taj proizvod ili ne, ili koliko često možemo da ga jedemo.

stockphotosupermarkettrolleyatanaislefilledupwithhealthyvegetablesseenfromtheconsumerspointof383776771.jpg
Foto: Shutterstock

Vodič za pojedinačne E brojeve

Jedite hranu sa ovim sastojcima samo povremeno

Određeni sastojci mogu izazvati reakcije kod osetljivijih osoba, ali generalno bi trebalo da ih svedemo na minimum.

  • Jedan od njih je pojačivač ukusa mononatrijum glutamat, koji se takođe naziva MSG ili E621. Prečesta konzumacija može, laički rečeno, "zaslepiti" naše nepce za prirodne ukuse. Nalazimo ga u popularnoj klasičnoj mešavini začina od povrća, čipsu, gotovim supama, začinima i sosovima, posebno azijskim. Prekomerna potrošnja takvih proizvoda sa MSG može izazvati umor i glavobolju.
  • Sledeći sastojak je natrijum nitrit ili E250, koji se dodaje u suhomesnate proizvode. Ovaj sastojak je povezan sa kancerogenim svojstvima, pa suhomesnate proizvode konzumirajte retko i u malim količinama.
  • Palmino ulje je čest sastojak čokoladnih namaza, slatkiša, keksa i brze hrane. Iako je biljno ulje, ono je zasićeno, pa potražite slične proizvode koji sadrže suncokretovo, a ne palmino ulje.
  • Maltodekstrin se koristi kao zgušnjivač i stabilizator i problematičan je za dijabetičare jer brzo podiže nivo glukoze u krvi i smanjuje dobre bakterije, ali ponekad ima svoje mesto i funkciju u sportskoj ishrani kada je potreban brz izvor energije.
  • Karagenan ili E407 se dobija iz crvenih algi i deluje kao zgušnjivač i stabilizator. Može dovesti do zapaljenskih procesa u crevima, nadimanja i poremećaja varenja. Najčešće se nalazi u sladoledu, biljnim pićima, mlečnim proizvodima, ali i praškastim proizvodima poput pudinga.

Na ovoj listi se mogu naći i neki drugi sastojci koji se uglavnom povezuju sa smetnjama u varenju, ali ako jedete uglavnom celu i neprerađenu hranu, ili hranu sa minimalnom listom sastojaka koja vam je poznata, ne treba da se plašite povremenog konzumiranja proizvoda sa navedenim sastojcima.

vitamin-c-prirodan.jpg
Vitamin C krije se krije pod imenom E 300 ili askorbinska kiselin Foto: Promo

E brojevi kojih se ne treba plašiti

Sastojci navedeni na prehrambenim proizvodima kao E brojevi nisu nužno štetni ili ih treba izbegavati.

  • Primer za to je vitamin C koji se krije pod imenom E 300 ili askorbinska kiselina. Koristi se kao antioksidans, sprečavajući oksidaciju proizvoda, a istu ulogu u našem organizmu ima i kada ga unosimo iz citrusnog voća i druge hrane bogate vitaminom C.
  • Sledeći sastojak je pektin ili E440, vlakno iz voća koje se koristi kao zgušnjivač, na primer, u džemovima, voćnim sokovima i određenim mlečnim proizvodima. Dobijamo ga kada konzumiramo jabuke, breskve, šljive i pomorandže.
  • Prirodni sastojak koji služi za regulisanje pH i sprečavanje rasta bakterija je E 330 ili limunska kiselina. Sadrže ga bomboni, gazirana pića, sosevi, konzervirano voće, a konzumiramo ga i kada jedemo limun, grejpfrut, pomorandže.
  • Prirodni emulgator koji pomaže u vezivanju vode i masti u homogenu smešu je lecitin ili E322, a dobija se od soje, suncokreta, jaja i orašastih plodova. Pošto se soja smatra alergenom, ljudi alergični na nju će izbegavati sojin lecitin. Nalazimo ga u čokoladi, pekarskim i mlečnim proizvodima.
  • Prirodni pigment E 160a ili beta-karoten koristi se kao boja u hrani, a dobijamo ga i jedenjem šargarepe, slatkog krompira, bundeve i manga.

shutterstock_2188260205.jpg
Aditiv titanium dioksid krije se pod oznakom E 171 Foto: Shutterstock

Titanijum dioksid zabranjen u Evropskoj uniji

Donedavno su se pojedini sastojci pravilno koristili u prehrambenim proizvodima, ali je Evropska unija napravila iskorak i tako zabranila ovaj aditiv ili E 171 u prehrambenim proizvodima 2022. Godinu dana ranije Evropska agencija za bezbednost hrane je zaključila da nije bezbedan za konzumaciju, smatrajući da je potencijalno kancerogen jer oštećuje DNK, a pošto ga telo ne može u potpunosti da izbaci.

Takođe negativno utiče na crevnu mikrofloru, a njen poremećaj dovodi do slabljenja imuniteta. Funkcija titanijum dioksida je da poboljša izgled i boju hrane. Iako je zabranjen u hrani u Evropskoj uniji, i dalje se koristi u kozmetici gde je naveden pod šifrom CI 77891. Prisutan je u tabletama, kapsulama i dijetetskim suplementima.

Ranije se nalazio u pekarskim proizvodima i kolačima, žvakaćim gumama, slatkišima, sladoledu, mlečnim desertima, sosovima i prelivima. Imajte na umu da neke zemlje van Evropske unije nisu zabranile ovaj aditiv za hranu, čak i neke razvijenije zemlje.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr/Zdravlje.Kurir.rs

5 aditiva najopasijih po zdravlje: Magistar farmacije otkriva gde se nalaze i kako da ih izbegnemo