Šolja čaja uklanja toksične metale iz vode: Važno je da se pripremi od mlevenih biljaka spakovanih u kesice od celuloze
Olovo i kadmijum mogu ozbiljno oštetiti zdravlje, ali naučnici sa Univerziteta Nortvestern otkrili su da kuvanje čaja može ukloniti ove toksične metale iz vode, zahvaljujući njihovoj sposobnosti da se "lepe" za listove ili kesice čaja.
Naučna istraživanja su već povezala pijenje čaja sa smanjenim rizikom od smrtnosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Sada nova studija sugeriše da jedno od najčešće konzumiranih pića na svetu ima dodatnu, neočekivanu korist - prečišćavanje vode.
Studija je otkrila da čaj može ukloniti toksične teške metale poput olova i kadmijuma iz vode za piće. Ove supstance adsorbuju, odnosno lepe se za površinu listova ili kesica čaja i tako se efikasno uklanjaju iz vode.
- Izgleda da kuvanje čaja može pasivno pomoći u smanjenju izloženosti teškim metalima, što ga čini jednostavnom i pristupačnom metodom sanacije - rekla je dr Kanta Šelke, stručnjak za nauku o hrani koja predaje na Univerzitetu Džons Hopkins. S obzirom na globalnu popularnost čaja, ova praksa ne zahteva promene načina života ili dodatnu tehnologiju, što je čini lakom i pristupačnom intervencijom javnog zdravlja.
Ozbiljne opasnosti po ljudsko zdravlje
Glavni autor studije, profesor inženjeringa Vinajak P. Dravid sa Univerziteta Nortvestern, došao je do rezultata tako što je prvo sa kolegama pripremio vodene rastvore sa teškim metalima kao što su hrom, cink, bakar i aluminijum. Posebnu pažnju su obratili na olovo i kadmijum, koji su posebno toksični. Olovo može oštetiti mozak i centralni nervni sistem, dok kadmijum može narušiti funkciju bubrega i zdravlje kostiju.
Istraživački tim je zagrejao rastvore na temperaturu odmah ispod tačke ključanja i dodao im listove čaja i kesice čaja. Čaj su namakali nekoliko sekundi, pa sve do 24 sata. Nakon toga, izmerili su koncentraciju teških metala koji su ostali u vodi.
Rezultati su pokazali da jedna tipična šolja čaja može ukloniti oko 15 procenata olova iz vode za piće, čak i kada je početna koncentracija bila visoka. „Tipična“ šolja u ovom kontekstu znači šolju vode u kojoj je kesica čaja natopljena tri do pet minuta.
Kese napravljene od pamuka i najlona nisu uklonile značajne količine metala, ali one napravljene od celuloze jesu. Pokazalo se da mleveni čaj, posebno crni čaj, nešto bolje hvata metalne jone nego celi listovi. Jedan faktor je posebno imao snažan uticaj na efikasnost filtracije: vreme namakanja čaja.
Brojne prethodne studije su pronašle visok nivo kontaminacije teškim metalima u čajevima i na plantažama čaja. Međutim, autori ove studije navode da njihovi nalazi pružaju uvid u činjenicu da se teški metali vezuju za čaj, umesto da se rastvaraju u vodi.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Čaj od ovih 5 sastojaka za visok krvni pritisak, smiruje napetost, pomaže da lakše zaspite
Globalne stope neplodnosti rastu: Najteže pogađaju žene u kasnim tridesetim, a ovo su ključni uzroci