Zašto vam mokraća čudno miriše posle obroka? Nutricionistkinja otkriva 6 namirnica koje mogu biti uzrok
Promena mirisa urina nakon jela često je potpuno bezazlena i zavisi od sastava namirnica. Ipak, u nekim slučajevima može da bude znak da je vreme za posetu lekaru.
Da li ste nekad primetili čudan miris mokraće nakon obroka? Neke namirnice sadrže specifična jedinjenja (naročito sa sumporom) koja se brzo metabolišu i izlučuju - i mogu da promene miris urina, kaže na svom Instagram profilu nutricionista Jasna Vujičić i dodaje da nije u pitanju ništa opasno, već znak da je sistem za izlučivanje direktno povezan s ishranom.
Namirnice koje menjaju miris urina
- Špargla- proizvodi sumporasta jedinjenja
- Kafa - dehidrira i pojačava miris
- Beli i crni luk - bogati alicinom (sumpor)
- Riba - kod nekih izaziva "riblji" miris
- Brokoli, kupus, kelj - sadrže glukozinolate (kada se razgrade u telu, nastaju jedinjenja koja sadrže sumpor)
- Multivitamini (posebno B6) - daju "medicinski" miris
Kada miris urina može da bude razlog za brigu?
U nekim slučajevima, neuobičajen ili jak miris mokraće može da ukazuje na zdravstveni problem. Obratite pažnju ako:
- Miris postane izrazito sladak ili podseća na aceton - može da ukazuje na dijabetes koji nije pod kontrolom
- Urina miriše vrlo neprijatno, gotovo trulo, i to je praćeno peckanjem ili učestalim mokrenjem - može da bude znak urinarne infekcije
- Miris postane jako jak i amonijakast, uz tamniju boju - može da ukazuje na dehidraciju
- "Riblji" miris koji se javlja nezavisno od ishrane i traje danima - može da bude povezan s bakterijskom vaginozom kod žena ili retkim metaboličkim poremećajima poput trimetilaminurije
Ukoliko je promena mirisa urina uporna, neprijatna i praćena drugim simptomima poput bola, peckanja ili promene boje - posetite lekara.
Genetski potpis iz krvi otkriva Parkinsonovu bolest: Olakšaće dijagnozu i razlikovanje sličnih poremećaja