Slušaj vest

Nadimanje je neprijatna pojava koja stvara osećaj težine i napetosti u stomaku, a pogađa ogroman broj ljudi svakog dana. I dok povremena nadutost nije razlog za brigu, učestali problemi mogu negativno da utiču na svakodnevni život, samopouzdanje, pa čak i produktivnost.

Poznati američki gastroenterolog dr Džozef Salhab podelio je na društvenim mrežama svoje najefikasnije savete za olakšanje nadutosti - i dobra vest je da su jednostavni, prirodni i lako primenljivi.

Voće koje pomaže varenju

Prema rečima dr Salhaba, prvi korak je u tanjiru. Voće poput kivija i ananasa sadrži prirodne enzime (aktinidin i papain) koji olakšavaju razgradnju hrane i smanjuju stvaranje gasova. Dovoljno je da pojedete nekoliko kriški nakon obroka kako biste ubrzali varenje i ublažili pritisak u stomaku.

setnja shutterstock_2420523151.jpg
Pomaže i kratka šetnja od 10 do 15 minuta posle jela Foto: Shutterstock

Kretanje nakon jela

Umesto da legnete posle ručka, dr Salhab savetuje kratku šetnju od 10 do 15 minuta. Lagano kretanje podstiče rad creva i pomaže organizmu da se oslobodi nagomilanog gasa. Ova jednostavna navika koristi ne samo varenju, već i zdravlju srca i stabilizaciji šećera u krvi.

Biljni čajevi i aktivni ugalj

Dr Salhab preporučuje i čaj od nane koji opušta mišiće u stomaku i olakšava prolazak gasova, kao i aktivni ugalj koji vezuje gasove u crevima. Aktivni ugalj treba koristiti povremeno i sa oprezom, ali može biti od pomoći kod jakog nadimanja.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs

Jednostavan test zdravlja: Izračunajte koliko dugo hrana putuje kroz vaša creva