Lekari godinama govore da je šećer loš, ali su nešto važno prevideli: Da li su sve slatke namirnice iste?
Godinama slušamo kako je šećer jedan od glavnih krivaca za sve češću pojavu dijabetesa tipa 2 u svetu. Međutim, nova istraživanja sa Univerziteta Brigam Jang (Brigham Young University) menjaju tu sliku. Pokazalo se da nije samo količina šećera bitna, već i - odakle on dolazi.
U dosad najobimnijoj analizi ove vrste, naučnici iz SAD i Nemačke proučili su podatke više od 500.000 ljudi sa različitih kontinenata. Ono što su otkrili jeste da šećeri iz napitaka - kao što su gazirani sokovi, energetska pića, pa čak i prirodni voćni sokovi - imaju jasnu vezu sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Iznenađujuće, šećeri iz drugih izvora nisu pokazali istu povezanost. Neki su čak bili povezani sa smanjenim rizikom.
Zašto je šećer iz napitaka rizičniji
- Ovo je prva studija koja jasno prikazuje odnos između količine šećera iz različitih izvora i rizika od dijabetesa tipa 2 - rekla je Karen Dela Korte, glavna autorka studije i profesorka nutricionizma.
- Ona jasno pokazuje da je "pijenje" šećera - bilo da je u pitanju gazirani sok ili voćni sok - daleko lošije po zdravlje nego kad se šećer unosi putem hrane.
Čak i kada su uzeti u obzir faktori poput telesne težine, ukupnog unosa kalorija i životnih navika, razlike su bile veoma izražene:
- Svaka dodatna čaša (oko 3,5 dl) slatkog gaziranog pića dnevno povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 25 odsto. Štetan efekat se javlja već od prve čaše - ne postoji "sigurna" količina.
- Svaka dodatna čaša voćnog soka dnevno (bilo da je 100 odsto prirodan, nektar ili industrijski sok) povećava rizik za pet odsto.
Važno je naglasiti da su ovo relativni, a ne apsolutni rizici. Na primer, ako osoba ima početni rizik od 10 odsto da razvije dijabetes, konzumiranje četiri gazirana pića dnevno može taj rizik udvostručiti - na 20 odsto, a ne na 100 odsto.
Zanimljivo, unos od oko 20 grama saharoze dnevno (običnog belog šećera) i ukupnih šećera iz hrane pokazao je povezanost sa manjim rizikom od dijabetesa.
Kako "tečni šećer" šteti metabolizmu
Zašto je šećer iz napitaka toliko štetan? Odgovor leži u načinu na koji telo metaboliše šećer. Gazirani napici i voćni sokovi sadrže "izolovane" šećere - bez vlakana, proteina i drugih hranljivih sastojaka - što izaziva nagli skok šećera u krvi i preopterećuje jetru. To može da dovede do stvaranja masnoća u jetri i do insulinske rezistencije - koraka ka dijabetesu.
Nasuprot tome, šećeri koji se nalaze u nutritvno bogatim namirnicama, kao što su voće, mlečni proizvodi ili integralne žitarice, apsorbuju se sporije zahvaljujući prisustvu vlakana, masti, proteina i drugih korisnih sastojaka. Telo ih drugačije obrađuje, pa ne dolazi do istog metaboličkog preopterećenja.
Voćni sok nije isto što i voće
Iako voćni sok sadrži neke vitamine i minerale, zbog velike koncentracije šećera on ipak ne može da zameni pravo voće. Ono sadrži više vlakana i sporije podiže nivo šećera u krvi, pa je daleko korisnije.
- Ova studija pokazuje koliko je važno da prehrambene preporuke budu još strože kada je reč o unosu tečnih šećera, bilo da dolaze iz gaziranih pića ili iz voćnih sokova - kaže Dela Korte.
- Umesto da osuđujemo sve šećere podjednako, možda bi trebalo da razlikujemo njihov uticaj u zavisnosti od toga iz kog izvora dolaze i u kom obliku se konzumiraju, poručuje.
Izvor: Scitechdaily.com/Zdravlje.kurir.rs
Bolesti jetre sve češće pogađaju mlade: Infektolog upozorava na tihe simptome koje mnogi ignorišu