Slušaj vest

Naučnici sa Edit Kauen univerziteta, Kvinz univerziteta iz Belfasta i Harvard T.H. Čen škole javnog zdravlja otkrili su da hrana bogata flavonoidima značajno može smanjiti rizik od krhkosti, gubitka fizičke snage i mentalnih poteškoća tokom starenja.

- Cilj medicinskih istraživanja nije samo da ljudi žive duže, već i da ostanu zdravi što je duže moguće - rekla je docentkinja Dr Nikola Bondonno sa ECU.

Prethodnih istraživanja su pokazala da ljudi sa većim unosom flavonoida obično žive duže i da su manje skloni ozbiljnim hroničnim bolestima kao što su demencija, dijabetes ili srčane bolesti. Naša istraživanja pokazuju da ljudi koji unose više flavonoida bolje stare.

Dugoročna studija otkriva jasne koristi

Studija je analizirala podatke od 62.743 žene i 23.687 muškaraca tokom 24 godine i otkrila da su žene sa najvišim unosom flavonoida imale za 15 odsto manji rizik od krhkosti, za 12 odsto manji rizik od smanjene fizičke funkcije i za 12 odsto manji rizik od lošeg mentalnog zdravlja u poređenju sa onima koji su unosili najmanje flavonoida.

Kod muškaraca su primećene manje povezanosti, ali veći unos flavonoida bio je i dalje povezan sa smanjenim rizikom od lošeg mentalnog zdravlja.

Zašto su dobri flavonoidi?

- Flavonoidi su poznati po tome što smanjuju oksidativni stres i upale, podržavaju zdravlje krvnih sudova i pomažu u održavanju mišićne mase – sve su to faktori važni za sprečavanje krhkosti i održavanje fizičke funkcije i mentalnog zdravlja kako starimo - rekao je glavni autor, profesor Edin Kesi sa Univerziteta Queens u Belfastu.

jagode-borovnice-profimedia0725082199.jpg
Flavonoidi su poznati po tome što smanjuju oksidativni stres i upale, podržavaju zdravlje krvnih sudova, a nalaze se u bobičastom voću Foto: Profimedia

Dodala je da redovan unos hrane bogate flavonoidima – kao što su bobičasto voće, jabuke, crno vino, narandže i čaj – može podržati zdravije starenje smanjenjem rizika od krhkosti, fizičkog propadanja i lošeg mentalnog zdravlja.

Jače povezanosti primećene kod žena mogle bi biti posledica različitog trajanja praćenja između dve grupe, a ne stvarnih efekata vezanih za pol, što je još nedovoljno istraženo.

Jednostavne promene, veliki uticaj

- Otkrili smo da su učesnici koji su povećali unos hrane bogate flavonoidima za tri porcije dnevno imali između 6 odsto i 11 odsto manji rizik u sva tri ispitivana ishoda starenja kod žena, i 15 odsto manji rizik od lošeg mentalnog zdravlja kod muškaraca -  profesor Erik Rim sa Škole javnog zdravlja Harvard T.H. Chan.

Nalazi ističu potencijal jednostavnih promena u ishrani koje mogu uticati na ukupni kvalitet života i doprineti optimizaciji zdravog starenja.

Izvor: Scitechdaily.com/Zdravlje.Kurir.rs

Proverite da li vaši organi stare ubrzano, od jetre do mozga - signali koje ne smete ignorisati