Slušaj vest

Određene namirnice mogu značajno da promene način na koji telo razgrađuje ili apsorbuje lekove. To nije tema na koju ljudi često obraćaju pažnju, a nažalost ni mnogi lekari, upozorava Betan Braun, profesorka farmacije na Fakultetu Džejms L. Vinkl Univerziteta u Sinsinatiju.

Informacije o interakcijama hrane i lekova najčešće se nalaze u pakovanju leka, ali se često previde ili zanemare. Ovo je posebno važno za starije osobe, kao i za one koji uzimaju više različitih lekova dnevno. Naime, kombinacija brojnih lekova i raznovrsne hrane može da dovede do slabijeg efekta terapije ili čak ozbiljnih nuspojava.

Mlečni proizvodi i neki antibiotici

Antibiotici iz grupe tetraciklina (npr. doksiciklin i minociklin), kao i ciprofloksacin iz grupe hinolona, mogu da imaju smanjenu efikasnost ako se uzimaju sa mlečnim proizvodima. Kalcijum iz mleka, sira ili jogurta smanjuje apsorpciju leka, što može da oteža lečenje infekcije.

Preporuka je da se izbegava unos hrane koja sadrži kalcijum najmanje jedan sat pre i dva sata posle uzimanja antibiotika. 

mlečni proizvodi shutterstock_2477793335.jpg
Kalcijum iz mleka, sira ili jogurta smanjuje apsorpciju antibiotika Foto: Shutterstock

Lisnato povrće i antikoagulansi

Varfarin, poznati antikoagulans, može da ima slabije dejstvo ako se uzima istovremeno sa hranom bogatom vitaminom K. U te namirnice spadaju kelj, spanać, brokoli, kupus, blitva, alge, kao i neka biljna ulja.

Ne preporučuje se potpuno izbacivanje ove hrane, ali je važno unositi je u uobičajenim, ujednačenim količinama.

- Ako volite salatu, jedite je tri puta nedeljno i uvek u jednakim količinama - savetuje Braun.

Suvomesnati proizvodi, soja i MAOI antidepresivi

Starija klasa antidepresiva - inhibitori monoaminooksidaze (MAOI) - može da izazove opasne nuspojave ako se kombinuje sa hranom bogatom tiraminom. Ta kombinacija može da dovede do naglog porasta krvnog pritiska.

U rizične namirnice spadaju dimljeno i sušeno meso, fermentisani proizvodi, stari sirevi (čedar, parmezan, švajcarski), kiseli kupus, soja, tofu, miso, prezrele banane, kao i crno vino i neka piva.

MAOI se danas ređe koriste za lečenje depresije, ali se još primenjuju kod Parkinsonove bolesti.

Alkohol: opasna kombinacija sa mnogim lekovima

Alkohol može da izazove ozbiljne nuspojave kada se kombinuje sa lekovima - od antibiotika i analgetika, pa do onih koji se izdaju bez recepta. Američki Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola (NIAAA) navodi brojne lekove koji imaju opasne interakcije sa alkoholom, a rizik je posebno visok kod starijih osoba.

alkohol shutterstock_1640504023.jpg
Alkohol može da izazove ozbiljne nuspojave kada se kombinuje s lekovima Foto: Shutterstock

Grejpfrut i lekovi za snižavanje holesterola

Grejp i njegov sok mogu da blokiraju enzim važan za razgradnju statina, što povećava koncentraciju leka u krvi i može da izazove nuspojave poput bolova u mišićima. Najproblematičniji su atorvastatin, lovastatin i simvastatin.

Grejpfrut može negativno da utiče i na druge lekove, uključujući određene anksiolitike i kortikosteroide.

Banane i druga hrana bogata kalijumom uz ACE inhibitore

Uz ACE inhibitore (npr. kaptopril, moeksipril), koji se koriste za lečenje visokog pritiska, treba biti oprezan sa unosom hrane bogate kalijumom, poput banana, avokada, paradajza i suvih kajsija.

Prevelik unos kalijuma može da izazove opasne aritmije.

Voćni sokovi i lekovi za pritisak ili alergije

Voćni sokovi poput onih od grejpfruta, jabuke i pomorandže mogu da smanje efikasnost lekova za lečenje hipertenzije, uključujući atenolol, aliskiren i blokatore kalcijumskih kanala.

Feksofenadin, antihistaminik novije generacije, takođe može da ima slabije dejstvo ako se uzima uz kisele voćne sokove.  Preporuka je izbegavati voćne sokove dva do četiri sata pre ili posle uzimanja leka za alergije.

sveze-cedjeni-sokovi-shutterstock-1414338905.jpg
Voćni sokovi poput onih od grejpa, jabuke i narandže mogu smanjiti efikasnost lekova Foto: Shutterstock

Hrana bogata vlaknima i levotiroksin ili digoksin

Namirnice sa visokim sadržajem vlakana - kao što su soja, orasi i integralne žitarice - mogu da ometaju apsorpciju levotiroksina (leka za hipotireozu) i digoksina (leka za srčanu insuficijenciju).

Najbolje je uzimati ih najmanje dva sata pre ili posle obroka bogatog vlaknima.

Izvor: Tportal.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Kafa može smanjiti dejstvo lekova - evo kako da izbegnete neželjene efekte