Slušaj vest

Bakar je esencijalan mineral (što znači da ga telo samo ne proizvodi ) i utiče na važne fiziološke procese u organizmu. Komponenta je mnogih enzima i potreban je za proizvodnju crvenih i belih krvnih zrnaca. U telu odraslog čoveka nalazi se između 100-150 miligrama bakra, najviše u mozgu, mišićima i kostima. Iako su nedostaci ovog minerala retki, mogu da imaju ozbiljne posledice, naročito ako ostanu neprimećeni.

Zašto je bakar važan?

  • Enzimi koji zavise od bakra učestvuju u apsorpciji i transportu gvožđa koji se konvertuje u hemoglobin, protein koji prenosi kiseonik kroz krv do svih ćelija.
    Bakar-zavisni enzimi takođe pružaju prirodnu zaštitu protiv slobodnih radikala koji oštećuju telo, a osim toga blagotvorno deluju na kožu jer utiču na produkciju kolagena i elastina.
    Smatra se da je bakar važan i za pravilan rast kod dece, razvoj mozga i jakih kostiju, a veoma je važan za imuni sistem.
gvozdje-shutterstock-1909420618.jpg
Enzimi koji zavise od bakra učestvuju u apsorpciji i transportu gvožđa Foto: Shutterstock

Simptomi nedostatka

Nedostatak bakra u organizmu je retka, ali moguća pojava, naročito kod osoba koje imaju problema sa apsorpcijom hranljivih materija, kao i kod onih koji uzimaju visoke doze cinka, jer cink ometa apsorpciju bakra.

Kada se javi, može da izazove određene simptome koji su posledica anemije, aritmije, problema sa štitnom žlezdom i niske koncentracije belih krvnih zrnaca, a može da bude i uzrok češćih preloma kostiju i osteoporoze. U ove tegobe spadaju:

  • Stalni umor i slabost
  • Bleda koža i anemija, jer bez bakra telo ne koristi gvožđe kako treba
  • Slab imunitet i češće infekcije
  • Problemi sa koncentracijom i pamćenjem
  • Krti nokti i češći prelomi kostiju
  • Neuropatija, trnjenje i peckanje u rukama i nogama
  • Pojava sede kose u mlađim godinama
odmor shutterstock_2536336895.jpg
Stalni umor i slabost su jedan od češćih simpoma, kao posledica anemije Foto: Shutterstock

Povišene vrednosti, s druge strane, su karakteristične za naslednu Vilsonovu bolest u kojoj je glavni poremećaj nemogućnost ćelija jetre da izlučuju višak bakra putem žuči. Kao posledica nastaje nakupljanje ovog minerala u tkivima i organima, posebno u jetri, mozgu, bubrezima i rožnjači oka.

Gde ga ima najviše?

Bakar se unosi putem raznovrsne i nutritivno bogate hrane, a najbogatiji izvori su:

  • Školjke i morski plodovi
  • Iznutrice poput džigerice i bubrega
  • Orašasti plodovi (lešnik, orah, badem)
  • Semenke (suncokretove, bundeve, susama)
  • Mahunarke (pasulj, leblebija, boranija, sočivo)

Da li može da bude opasan?

Postoje i dodaci ishrani (suplementi) koje sadrže bakar, ali njihovo nekontrolisano uzimanje može da dovede do trovanja, pa čak i do oštećenja jetre i bubrega. Zato se preporučuje laboratorijska analiza nivoa bakra u krvi i urinu pre bilo kakvog dodatnog unosa, uz obavezan savet lekara.

3 suplementa koja ne biste smeli da uzimate na svoju ruku: Ukoliko to radite rizikujete ozbiljne posledice