Beta-karoten u tanjiru: 7 saveznika vaše kože za sunčane dane
Iako nijedna hrana ne može u potpunosti zameniti zaštitu SPF-a, ishrana bogata beta-karotenom može ojačati prirodnu odbranu kože i pripremiti je za sunce. Uvođenje ovih namirnica u vašu svakodnevnu ishranu ne samo da će vašoj koži dati zdrav sjaj, već će pomoći i u njenoj dugoročnoj zaštiti i regeneraciji.
Leto je savršeno vreme za boravak na otvorenom, ali je to i vreme kada našoj koži treba dodatna pažnja i zaštita. Pored kreme za sunčanje, sve je više istraživanja koja potvrđuju da ishrana takođe može igrati glavnu ulogu u zaštiti kože od štetnih UV zraka.
Jedan od najmoćnijih saveznika kože je beta-karoten – biljni pigment poznat po svojoj ulozi u zaštiti i regeneraciji kože.
Šta je beta-karoten?
Beta-karoten je prirodni antioksidans iz grupe karotenoida koji se u telu pretvara u vitamin A (retinol). Ovaj hranljivi sastojak doprinosi zdravlju očiju i imunog sistema, i pomaže u zaštiti kože od oksidativnog stresa uzrokovanog UV zračenjem. Pored toga, podstiče ravnomeran, zdrav ten.
Prema studiji redovni unos beta-karotena tokom najmanje 10 nedelja može povećati zaštitni efekat kože od UV zračenja i do 4 SPF jedinice. Iako beta-karoten ne zamenjuje kremu za sunčanje, on deluje iznutra kao dodatni sloj odbrane.
Hrana bogata beta-karotenom
Srećom, beta-karoten je prisutan u brojnim ukusnim i sezonskim namirnicama. Evo liste onih koje bi trebalo da uključite u ishranu najmanje mesec dana pre intenzivnog izlaganja suncu:
Šargarepa
Najpoznatiji izvor beta-karotena. Jedna šolja sirove šargarepe sadrži više od 800 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Najbolje se apsorbuje kada se kombinuje sa mastima – kao što je maslinovo ulje.
Slatki krompir
Pravi šampion među karotenoidima. Pored beta-karotena, bogat je i vitaminom C, koji dodatno štiti kožu.
Mango
Pored toga što je ukusan, mango je bogat karotenoidima i vitaminom E – još jednim moćnim antioksidansom koji hrani kožu.
Kelj i spanać
Zeleno lisnato povrće poput kelja i spanaća sadrži manje vidljiv oblik beta-karotena, ali je izuzetno korisno. Takođe sadrži lutein i zeaksantin, koji dodatno štite kožu i oči.
Crvena paprika
Crvene paprike nisu samo bogate beta-karotenom, već i vitaminom C, koji stimuliše sintezu kolagena i pomaže koži da ostane čvrsta i elastična.
Takođe, termička obrada (kuvanje, pečenje) može povećati bioraspoloživost beta-karotena iz nekih izvora, posebno šargarepe i paradajza.
Izvor: Ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Da li sunčanje topi masne naslage? Odgovor bi mogao da vas iznenadi
Marija je na maturskoj večeri protezu nosila s ponosom: Zbog raka je ostala bez noge sa 6 godina, a danas njena hrabrost inspiriše celu Srbiju