Slušaj vest

Leto je savršeno vreme za boravak na otvorenom, ali je to i vreme kada našoj koži treba dodatna pažnja i zaštita. Pored kreme za sunčanje, sve je više istraživanja koja potvrđuju da ishrana takođe može igrati glavnu ulogu u zaštiti kože od štetnih UV zraka.

Jedan od najmoćnijih saveznika kože je beta-karoten – biljni pigment poznat po svojoj ulozi u zaštiti i regeneraciji kože.

Šta je beta-karoten?

Beta-karoten je prirodni antioksidans iz grupe karotenoida koji se u telu pretvara u vitamin A (retinol). Ovaj hranljivi sastojak doprinosi zdravlju očiju i imunog sistema, i pomaže u zaštiti kože od oksidativnog stresa uzrokovanog UV zračenjem. Pored toga, podstiče ravnomeran, zdrav ten.

Prema studiji redovni unos beta-karotena tokom najmanje 10 nedelja može povećati zaštitni efekat kože od UV zračenja i do 4 SPF jedinice. Iako beta-karoten ne zamenjuje kremu za sunčanje, on deluje iznutra kao dodatni sloj odbrane.

Hrana bogata beta-karotenom

Srećom, beta-karoten je prisutan u brojnim ukusnim i sezonskim namirnicama. Evo liste onih koje bi trebalo da uključite u ishranu najmanje mesec dana pre intenzivnog izlaganja suncu:

zastita-od-sunca-shutterstock-429308848.jpg
Beta-karoten nije zamena za SPF, ali pruža dodatnu zaštitu iznutra Foto: Shutterstock

Šargarepa

Najpoznatiji izvor beta-karotena. Jedna šolja sirove šargarepe sadrži više od 800 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Najbolje se apsorbuje kada se kombinuje sa mastima – kao što je maslinovo ulje.

Slatki krompir

Pravi šampion među karotenoidima. Pored beta-karotena, bogat je i vitaminom C, koji dodatno štiti kožu.

Mango

Pored toga što je ukusan, mango je bogat karotenoidima i vitaminom E – još jednim moćnim antioksidansom koji hrani kožu.

Paradajz

Ovo povrće svoju crvenu boju duguje likopenu, antioksidansu koji kožu čini otpornijom na sunčeve zrake. Tako su ljudi koji svaki dan jedu paradajz do 33 posto otporniji na nastanak opekotina naspram onih koji ih ne jedu.

Kelj i spanać

Zeleno lisnato povrće poput kelja i spanaća sadrži manje vidljiv oblik beta-karotena, ali je izuzetno korisno. Takođe sadrži lutein i zeaksantin, koji dodatno štite kožu i oči.

Crvena paprika

Crvene paprike nisu samo bogate beta-karotenom, već i vitaminom C, koji stimuliše sintezu kolagena i pomaže koži da ostane čvrsta i elastična.

shutterstock_490648654.jpg
Crvene paprike obiluju beta-karotenom i vitaminom C, koji podstiče proizvodnju kolagena Foto: Shutterstock

Saveti za bolju apsorpciju

Karotenoidi su rastvorljivi u mastima, što znači da se najbolje apsorbuju kada se konzumiraju sa malom količinom masti. Dodajte kašiku maslinovog ulja u salatu ili pojedite šaku orašastih plodova sa smutijem.

Takođe, termička obrada (kuvanje, pečenje) može povećati bioraspoloživost beta-karotena iz nekih izvora, posebno šargarepe i paradajza.

Izvor: Ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Da li sunčanje topi masne naslage? Odgovor bi mogao da vas iznenadi