Slušaj vest

Kafa je, prema rečima Dena Bitnera, jednog od vodećih svetskih stručnjaka za dugovečnost i autora knjiga o Plavim zonama, jedno od najboljih pića koje možemo da unesemo u organizam, ali samo ako se konzumira na pravi način.

- Jedna od najvažnijih navika koje mogu doprineti dugovečnosti je da pijete kafu, ali pre podneva. Šoljica kefe ili dve koju popijemo pre podne može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, dok kafa u popodnevnim i večernjim satima nema isti efekat - otkriva ovaj autor. 

Štaviše, ako kasno pijemo kafu, to može da pokvari kvalitet sna, a loš san direktno utiče na kraći životni vek. Ali vreme nije jedino što je važno, bitna je i vrsta kafe.

336779-shutterstock1776940622-ls.jpg
Manje pržena i filtrirana kafa imaju prednost Foto: Shutterstock

- Birajte blago (light roast) prženu kafu, jer sadrži manje štetnih materija koje mogu da imaju kancerogeno dejstvo. Takođe pijte filtriranu kafu, jer filter zadržava jedinjenja koja podižu nivo "lošeg" holesterola u krvi - sugeriše Den Bitner.

Zanimljivo je da upravo ta kafa - blago pržena i filtrirana - obično spada u najjeftinije vrste na tržištu, poručuje.

Izvor: Danbuettner/Zdravlje.kurir.rs

Žive duže i ne znaju za demenciju: Stanovnici Ikarije svakodnevno piju čaj od tri biljke