U kakvom posuđu spremate hranu? Pripazite, jer neki materijali mogu biti štetni po zdravlje
Spremanje hrane kod kuće jeste zdravije, ali ako koristite pogrešno posuđe, možete nesvesno ugroziti zdravlje. Važno je znati koji su materijali bezbedni i kako ih pravilno koristiti.
Zato je važno pažljivo birati posuđe koje je bezbedno za zdravlje vaše porodice. Najveću zabrinutost izazivaju tiganji s nelepljivim premazom, jer često sadrže politetrafluoroetilen (PTFE) – supstancu koja na visokim temperaturama može oslobađati štetne hemikalije.
Ove hemikalije se zadržavaju u prirodi, štetne su po okolinu i zdravlje, a povezane su s problemima jetre, štitne žlezde, plodnošću i pojedinim vrstama raka. Studije su pokazale da je čak 79 odsto testiranih tiganja imalo ovaj premaz, a potrošači često nisu ni svesni da ga kupuju.
Uvek birajte nerđajući čelik
Posuđe od nerđajućeg čelika je izdržljivo, svestrano i otporno na koroziju, ali nije nelepljivo i slabo provodi toplotu, zbog čega se često pravi u slojevima sa aluminijumom za bolje grejanje.
Neki modeli sadrže nikl, što može izazvati alergije. Vremenom se mogu javiti ogrebotine i gubitak sjaja. Takođe, ne treba ga prati hladnom vodom dok je još vruće, jer može doći do oštećenja. Za kuvanje je potrebno koristiti ulje ili mast zbog nelepljive površine.
Titanijum je najbolji za brzo kuvanje
- Titanijumsko posuđe je otporno na mrlje, ogrebotine i so. Iako su kompleti prilično skupi, predstavljaju sigurnu opciju sa nelepljivom površinom - kaže dr Robert Braun, autor knjige „Toksičan dom/Svesni dom“.
Ovi tiganji nisu klasično nelepljivi, zbog čega osetljiva hrana poput palačinki može biti teža za pripremu, ali su idealni za brzo kuvanje i jela koja zahtevaju često mešanje, jer se brzo zagrevaju i teško se oštećuju.
Bakarno posuđe je najbezbednije za osetljive soseve
Bakar je skup i zahteva održavanje, ali je odličan provodnik toplote i izdržljiv. Nije štetan, ali nije pogodan za osobe sa Vilsonovom bolešću. Ne treba u njemu spremati kisela jela, ali je idealan za precizno kuvanje i tradicionalna francuska jela.
Najbezbednije posuđe za doručak je keramičko
Keramičko posuđe je sigurnija i pristupačnija alternativa hemijski tretiranim tiganjima. Ima prirodnu nelepljivu površinu, ne sadrži štetne hemikalije i ne ispušta otrove u hranu. Međutim, premazi se vremenom kvare i nisu otporni na vrlo visoke temperature.
Liveno gvožđe je najizdržljivije
Liveno gvožđe je izdržljivo i može trajati ceo život ako se pravilno održava. Odlično provodi toplotu i pogodno je za korišćenje na šporetu, u rerni, roštilju i na indukciji. Kada je začinjeno, prirodno je nelepljivo.
Može pomoći i u povećanju unosa gvožđa. Mana su zahtevno održavanje i težina, a nije pogodno za osetljiva jela poput ribljih fileta ili palačinki. Idealno je za prženje mesa, pečenje povrća i duboko prženje.
Najbezbednije posuđe za prženje: ugljenični čelik
Ugljenični čelik je lakši i izdržljiviji materijal sličan livenom gvožđu, ali lakši za rukovanje. Pogodan je za rernu i odličan za prženje mesa, vok i roštiljanje. Ne preporučuje se za jela sa paradajzom ako nije dobro začinjen. Često ga koriste restorani zbog njegove praktičnosti.
Najbezbednije posuđe: anodizirani aluminijum
Većina posuđa sadrži aluminijum, koji je lagan, jeftin i dobro provodi toplotu. Iako je postojala zabrinutost zbog ispuštanja aluminijuma u hranu, to nije povezano sa štetnim efektima.
Bolja opcija je anodizirani aluminijum, koji je tvrđi i izdržljiviji, ali može sadržati hemikalije poput PTFE-a, pa treba proveriti pre kupovine. Nije pogodan za kiselu hranu jer može promeniti ukus. Pogodan je za jela koja se često protresaju, poput dinstanog povrća.
Izvor: Ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Sladak ili slani doručak? Dr Dušan Vešović otkriva zašto je važno izabrati pametno
Domaći sladoled od banane bez šećera: Pogodan je za osobe sa dijabetesom, lagan i ukusan