Slušaj vest

- Snižavanje LDL holesterola, koji je "loš" holesterol, jedan je od najefikasnijih načina za prevenciju srčanih oboljenja, a najmoćniji prirodni saveznik u ovom procesu su dijetalna vlakna - istakla je dr Klodas, koja je savetovala hiljade pacijenata i objavila brojne naučne radove.

Većina evropskih smernica o ishrani preporučuje dnevni unos dijetalnih vlakana između 25 i 35 g za odrasle (30-35 g za muškarce i 25-32 g za žene). Međutim, činjenica je da trošimo znatno manje.

Zato je dr Klodas izdvojila pet namirnica koje redovno jede kako bi sačuvala zdravlje svog srca i snizila holesterol – i koje, po njenom mišljenju, svi treba češće da uključuju u ishranu.

shutterstock-2025946097.jpg
Ovsene pahuljice sadrže antioksidanse koji pomažu funkciji krvnih sudova i smanjuju krvni pritisak Foto: Shutterstock

Ovsene pahuljice

Pola šolje dnevno obezbeđuje odličnu količinu vlakana, a dodatna prednost su antioksidansi koji pomažu funkciji krvnih sudova i smanjuju krvni pritisak. Ovas se može konzumirati sirov, kao deo granole sa mlevenim orašastim plodovima preko jogurta, ili kuvan sa borovnicama i cimetom.

Leblebije u salatama, čorbama ili pečene za grickanje

Leblebije su bogate kalijumom i magnezijumom, ključnim mineralima za regulaciju krvnog pritiska. Jedna šolja leblebija sadrži oko 15 grama proteina, 12 grama vlakana i oko četvrtinu preporučenog dnevnog unosa gvožđa.

Rukola – za snažan imunitet i dobar vid

Ova lisnata salata prepoznatljivog pikantnog ukusa odličan je izvor beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A – važan za zdravlje očiju, kože i imuniteta. Dve šolje rukole sadrže samo 10 kalorija, ali i 1 gram vlakana.

leblebije shutterstock_2388491233.jpg
Leblebije su bogate kalijumom i magnezijumom, ključnim mineralima za regulaciju krvnog pritiska. Foto: Shutterstock

Bademi kao svakodnevna navika

Šaka sirovih badema sadrži oko tri ipo grama vlakana, šest grama proteina i skoro 40 odsto preporučene dnevne doze vitamina E. Osim badema, chia semenke i lanene semenke su takođe odličan izvor vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina.

Avokado – neočekivani izvor vlakana

Jedan prosečan avokado sadrži čak 14 grama vlakana. Osim toga, bogat je vitaminima, mineralima i zdravim mastima, i sve to u oko 300 kalorija po komadu.

- Ove namirnice ne samo da pomažu u snižavanju holesterola, već i hrane srce, podržavaju krvne sudove i doprinose dugovečnosti - kaže dr Klodas.

Izvor: zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Sve što treba da znate o holesterolu: Za loše rezultate krvi nije kriva samo hrana