Slušaj vest

Naučnici su otkrili da žene koje se pridržavaju mediteranske ishrane imaju, u proseku, "značajno nižu" biološku starost od onih na ishrani sa visokim sadržajem šećera. Procenili su da odustajanje od samo 10 grama dodatog šećera dnevno, na primer, jedne krofne, može da vrati vaš biološki sat za dva meseca unazad.

Dodatni šećer povezan je sa lošim metabolizmom

Studija je deo sve većeg broja istraživanja koja ukazuju na to da od dodatnog šećera mogu da "stare" ćelije.

- Znali smo da su visoki nivoi dodatog šećera povezani sa lošijim metaboličkim zdravljem i ranim oboljenjima, verovatno više nego bilo koji drugi faktor u ishrani - podsetila je dr Elisa Epel, koautorka studije i profesorka na Odeljenju za psihijatriju i bihevioralne nauke Univerziteta Kalifornije u San Francisku.

Ubrzano biološko starenje verovatno predstavlja jedan od ključnih mehanizama putem kojih prekomeran unos šećera negativno utiče na zdravu dugovečnost.

Mediteranska ishrana - sporo starenje

Istraživači su prikupili podatke o samoproceni unosa hrane od 342 žene starosti od 36 do 43 godine, sa prosečnom starošću od 39 godina. Većina žena je takođe bila gojazna, sa prosečnim BMI od 32,5. U proseku, učesnice su prijavile dnevni unos od 61,5 grama dodatog šećera, što je dvostruko više od preporučenog unosa Američkog udruženja za srce.

zudnjaza-slatkim-shutterstock-183368096.jpg
Svaki gram dodatog šećera povećava biološku starost Foto: Shutterstock

Otkriveno je da žene koje su se najviše pridržavale mediteranske ishrane, koja favorizuje hranu bogatu vlaknima, vitaminima i antioksidansima, imaju najnižu biološku starost.

Svaki gram dodatog šećera povećava biološku starost, istakli su naučnici. Ali eliminisanjem 10 grama šećera dnevno - na primer, jedne krofne ili tri kolačića sa čokoladnim mrvicama - mogli biste da preokrenete starenje za 2,4 meseca.

- Ishrana koju smo proučavali je u skladu sa postojećim preporukama za prevenciju bolesti i promociju zdravlja, a posebno naglašava moć antioksidativnih i antiinflamatornih hranljivih materija - rekla je dr Doroti Čiu, vodeća autorka studije i postdoktorska istraživačica u Ošer centru za integrativno zdravlje Univerziteta Kalifornije u San Francisku.

Umesto zaključka

Biološka starost se razlikuje od hronološke starosti jer posmatra koliko su stare vaše ćelije, a ne koliko ste rođendana imali. Što su vaše ćelije starije, to se više troše, što ljude izlaže većem riziku od hroničnih bolesti poput raka.

Studija je imala nekoliko ograničenja, uključujući korišćenje samoprijavljenih podataka, što je moglo da dovede do pristrasnosti. Pored toga, tim je napomenuo da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li dodati šećeri zaista dovode do ubrzanog biološkog starenja. 

 Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Može li previše šećera da izazove rak? Stručnjak otkriva istinu i razbija mitove