Četiri vrste namirnica koje izazivaju neprijatan miris tela: Umesto njih uzimajte više lisnatog povrća, jogurta, zelenog čaja
Mnogi prehrambeni proizvodi (i ne samo beli luk) mogu uticati na to kako neko miriše, ali postoje načini da se ti efekti ublaže pravilnim izborom hrane, navode stručnjaci.
Istraživanja pokazuju da telesni miris zavisi od bakterija na koži svake osobe i načina na koji one razlažu znoj, objašnjava stručnjak.
- Neke vrste hrane imaju veći uticaj na telesni miris nego druge - izjavila je Erin Palinski-Vejdm, nutrionistkinja, za Fox News Digital nutricionistkinja iz Nju Džersija.
Namirnice koje bi trebalo da izbegavate
Riba
Svi smo upoznati sa „ribljim“ mirisom plodova mora, ali on može i uticati na to kako drugi ljudi doživljavaju nečiji miris.
U vrlo retkim slučajevima, telo pretvara nusproizvod iz morskih plodova, zvan holin, u jedinjenje sa mirisom ribe koje se naziva trimetilamin, prema informacijama sa Klinike Klivlend. Ovo jedinjenje se širi kroz celo telo i izlučuje kroz dah i kožu.
Osobe koje imaju problem sa ovim stanjem, poznatim kao trimetilaminurija, mogu imati miris poput ribe i nakon konzumacije drugih namirnica, uključujući pasulj, brokoli, karfiol, kikiriki i sojine proizvode.
Međutim, ovo izuzetno retko stanje pogađa samo nekoliko stotina ljudi, i većina ljudi može bez brige jesti ribu, navodi se na sajtu Klinike Klivlend.
Kupusnjače
Iako se povrće smatra jednom od najzdravijih opcija u ishrani, kod nekih može izazvati neočekivan miris.
Kupusnjače poput brokolija, kupusa, karfiola i prokelja mogu izazvati telesni miris zbog oslobađanja sumporne kiseline, prema Klinici Klivlend. Miris se zatim pojačava znojem, dahom i gasovima.
Začini
- Neke začinjene namirnice su poznate po tome što povećavaju telesni miris zbog sumpornih jedinjenja i specifičnih metabolita. Kada se ta jedinjenja oslobode, ona stupaju u interakciju sa bakterijama na koži, što dovodi do specifičnih mirisa - rekla je Palinski-Vejd za Fox News Digital.
Klinika Klivlend navodi da začini poput karija i kima sadrže jedinjenja“koja se apsorbuju u krvotok i izlučuju kroz znojne žlezde, što dovodi do karakterističnog mirisa.
Crveno meso
Unošenje većih količina crvenog mesa takođe može uticati na telesni miris, prema rečima Palinski-Vejd. Konzumiranje crvenog mesa može dovesti do izlučivanja bezmirisnih proteina kroz znoj, ali kada se oni pomiješaju sa bakterijama na koži, miris može postati jači.
Namirnice koje poboljšavaju miris tela
Nisu svi ljudi podložni istim mirisima povezanim sa hranom, jer genetske razlike utiču na tip i intenzitet mirisa koji se javljaju nakon konzumiranja određenih namirnica, istakli su stručnjaci.
Izmene u ishrani mogu pomoći u smanjenju ili sprečavanju neprijatnih telesnih mirisa, kaže Palinski-Vejd.
- Možete poboljšati telesni miris tako što ćete smanjiti unos hrane bogate sumporom, ograničiti crveno meso i preterano začinjenu hranu, a povećati unos vode, voća i povrća - savetuje ona.
Namirnice poput jabuka, lisnatog povrća, jogurta i zelenog čaja mogu pomoći u neutralisanju jedinjenja koja izazivaju neprijatne mirise i podržati korisne bakterije u crevima, što može smanjiti neugodnosti, dodaje Palinski-Vejd.
Pored ishrane, jedan od najboljih načina da se poboljša ukupni telesni miris jeste redovno tuširanje, navodi pomenuti izvor. Korišćenje antibakterijskog sapuna i nošenje odeće od prozračnih materijala takođe može biti efikasno.
- Održavanje dobre hidratacije i fokusiranje na podršku metabolizmu kroz kvalitetan san, smanjenje stresa i fizičku aktivnost može pomoći u poboljšanju opšteg telesnog mirisa“, dodaje Palinski-Vejd.
izvor: nypost.com/Zdravlje.Kurir.rs
7 zdravstvenih problema koji izazivaju neprijatan miris tela: Evo kada morate kod lekara