Slušaj vest

Istraživanja pokazuju da telesni miris zavisi od bakterija na koži svake osobe i načina na koji one razlažu znoj, objašnjava stručnjak.

- Neke vrste hrane imaju veći uticaj na telesni miris nego druge - izjavila je Erin Palinski-Vejdm, nutrionistkinja,  za Fox News Digital nutricionistkinja iz Nju Džersija.

Namirnice koje bi trebalo da izbegavate 

Riba

Svi smo upoznati sa „ribljim“ mirisom plodova mora, ali on može i uticati na to kako drugi ljudi doživljavaju nečiji miris.

U vrlo retkim slučajevima, telo pretvara nusproizvod iz morskih plodova, zvan holin, u jedinjenje sa mirisom ribe koje se naziva trimetilamin, prema informacijama sa Klinike Klivlend. Ovo jedinjenje se širi kroz celo telo i izlučuje kroz dah i kožu.

Osobe koje imaju problem sa ovim stanjem, poznatim kao trimetilaminurija, mogu imati miris poput ribe i nakon konzumacije drugih namirnica, uključujući pasulj, brokoli, karfiol, kikiriki i sojine proizvode.

Međutim, ovo izuzetno retko stanje pogađa samo nekoliko stotina ljudi, i većina ljudi može bez brige jesti ribu, navodi se na sajtu Klinike Klivlend.

669705-karfiol-edit.jpg
Kupusnjače poput brokolija, kupusa, karfiola i prokelja mogu izazvati telesni miris zbog oslobađanja sumporne kiseline Foto: Shutterstock

Kupusnjače

Iako se povrće smatra jednom od najzdravijih opcija u ishrani, kod nekih može izazvati neočekivan miris.

Kupusnjače poput brokolija, kupusa, karfiola i prokelja mogu izazvati telesni miris zbog oslobađanja sumporne kiseline, prema Klinici Klivlend. Miris se zatim pojačava znojem, dahom i gasovima.

Začini

- Neke začinjene namirnice su poznate po tome što povećavaju telesni miris zbog sumpornih jedinjenja i specifičnih metabolita. Kada se ta jedinjenja oslobode, ona stupaju u interakciju sa bakterijama na koži, što dovodi do specifičnih mirisa - rekla je Palinski-Vejd za Fox News Digital.

Klinika Klivlend navodi da začini poput karija i kima sadrže jedinjenja“koja se apsorbuju u krvotok i izlučuju kroz znojne žlezde, što dovodi do karakterističnog mirisa.

Crveno meso

Unošenje većih količina crvenog mesa takođe može uticati na telesni miris, prema rečima Palinski-Vejd. Konzumiranje crvenog mesa može dovesti do izlučivanja bezmirisnih proteina kroz znoj, ali kada se oni pomiješaju sa bakterijama na koži, miris može postati jači.

zelena salata shutterstock_669280105.jpg
Namirnice poput jabuka, lisnatog povrća, jogurta i zelenog čaja mogu pomoći u neutralisanju jedinjenja koja izazivaju neprijatne mirise Foto: Shutterstock

Namirnice koje poboljšavaju miris tela 

Nisu svi ljudi podložni istim mirisima povezanim sa hranom, jer genetske razlike utiču na tip i intenzitet mirisa koji se javljaju nakon konzumiranja određenih namirnica, istakli su stručnjaci.

Izmene u ishrani mogu pomoći u smanjenju ili sprečavanju neprijatnih telesnih mirisa, kaže Palinski-Vejd.

- Možete poboljšati telesni miris tako što ćete smanjiti unos hrane bogate sumporom, ograničiti crveno meso i preterano začinjenu hranu, a povećati unos vode, voća i povrća - savetuje ona.

Namirnice poput jabuka, lisnatog povrća, jogurta i zelenog čaja mogu pomoći u neutralisanju jedinjenja koja izazivaju neprijatne mirise i podržati korisne bakterije u crevima, što može smanjiti neugodnosti, dodaje Palinski-Vejd.

Pored ishrane, jedan od najboljih načina da se poboljša ukupni telesni miris jeste redovno tuširanje, navodi pomenuti izvor. Korišćenje antibakterijskog sapuna i nošenje odeće od prozračnih materijala takođe može biti efikasno.

- Održavanje dobre hidratacije i fokusiranje na podršku metabolizmu kroz kvalitetan san, smanjenje stresa i fizičku aktivnost može pomoći u poboljšanju opšteg telesnog mirisa“, dodaje Palinski-Vejd.

izvor: nypost.com/Zdravlje.Kurir.rs

7 zdravstvenih problema koji izazivaju neprijatan miris tela: Evo kada morate kod lekara