Petnaest razloga zbog kojih često podrigujete: Mnogi su bezazleni, ali u nekim slučajevima neophodno je da se javite lekaru
Podrigivanje često izazivaju razna gazirana pića, veliki zalogaji i mlečni proizvodi kod ljudi koji su netolerantni na laktozu.
Svima nam je poznat osećaj mučnine nakon obroka, težine u stomaku i nadimanja, pa na kraju i podrigivanje. Iako je ponekad neprijatno za nas i one oko nas, podrigivanje je potpuno prirodan način da se rešimo vazduha koji smo progutali dok smo jeli ili pili. Međutim, nije samo hrana odgovorna za ovaj voljni ili nevoljni čin, već ponekad može biti i razlog za konsultaciju sa lekarom.
Posle određenih pića
Gazirana pića i sokovi, piva i sve što ima mehuriće u sebi može izazvati podrigivanje jer omogućavaju da više vazduha uđe u vaše telo, koji će izaći iz tela onako kako je i ušao – kroz usta. Pored toga, unosite i višak vazduha u svoje telo ako pijete topla pića.
Čir
Ponekad podrigivanje može biti simptom čira na želucu, a te otvorene rane koje se nalaze na njemu su, nažalost, čest problem kod ljudi. Takođe mogu biti uzrokovane infekcijom, pa ponekad lekovi mogu pomoći. Ako imate čir, možete često podrigivati i osećati se naduto nakon što pojedete masnu hranu. Uz lečenje, čirevi obično nestaju nakon nekoliko meseci.
Nedovoljno žvakanje hrane
Ako iznenada napunite usta velikom količinom hrane, sigurno ćete progutati malo više vazduha, koji će ostati u vašem jednjaku dok ga ne podrignete. Jedite polako i dobro žvaćite hranu. Porcije treba da budu manje, a zdrava telesna težina takođe može igrati veliku ulogu ovde.
Netolerancija na laktozu
Uobičajeno je da nekome nedostaje protein koji će razgraditi laktozu u mleku. Ako ste jedan od njih, laktoza će fermentirati u želucu i izazvati više gasova, što će rezultirati podrigivanjem. Izbegavajte mlečne proizvode ili kupujte one koji sadrže manje laktoze. Postoje i proizvodi koji će vam pomoći da lakše razgradite laktozu.
Želudačna kiselina
Ponekad se želudačna kiselina vraća kroz jednjak u usta, a to će se lakše desiti ako ste trudni, gojazni ili vaš želudac ne vari dobro hranu. Kada osetite ovu kiselinu u ustima, progutate još da biste je se rešili, a to će izazvati podrigivanje. Probajte antacide koje će vam lekar prepisati.
Začinjena i ljuta hrana
Crni luk, paradajz i agrumi su puni kiseline, a kod nekih ljudi će izazvati pojavu kiseline. Začinjena hrana takođe može izazvati podrigivanje, a da biste izbegli da se to ponovi, pažljivo birajte hranu.
Astma
Čudno, podrigivanje može biti simptom astme. Uzrok je upala disajnih puteva, koji moraju više da rade da bi vazduh ušao u pluća, što zauzvrat stvara dodatni pritisak na dijafragmu. Obe ove stvari guraju gasove u grlo i izazivaju podrigivanje.
Žvakaće gume bez šećera
Tvrdi bomboni i žvakaće gume mogu izazvati podrigivanje jer ćete verovatno progutati puno vazduha dok žvaćete, ali to nije jedini razlog. Šećerni alkoholi u ovim proizvodima ne mogu se dovoljno brzo preraditi kada stignu do želuca, pa će takođe izazvati gasove.
Previše fruktoze
Ovaj prirodni šećer nije uvek problem, ali neka hrana i pića koja ga sadrže u velikim količinama mogu proizvesti mnogo gasova u želucu i tako izazvati podrigivanje.
Sluz u nosu
Žlezde u nosu proizvode mnogo sluzi, što je dobra stvar jer štiti od ulaska mikroorganizama u telo i time sprečava razne bolesti. Ali većinu vremena, iako to radimo nesvesno, gutamo sluz koja se nakuplja u grlu da bismo je se rešili. Upravo to može izazvati podrigivanje, a u ovom slučaju bi malo vode moglo pomoći.
Stres
Problemi sa varenjem su mnogo češći kod ljudi koji su anksiozni i depresivni, a kada ste nervozni, možete progutati mnogo vazduha. Neki ljudi to rade namerno, ali većina nije svesna ove radnje. U svakom slučaju, to će dovesti do podrigivanja. Ako vaš problem traje duže vreme, obratite se lekaru, a možete i sami potražiti načine da se borite protiv stresa.
Hijatalna kila
Hijatalna kila je izbacivanje dela želuca kroz dijafragmu iz njegovog normalnog položaja u abdomenu. Ovo stanje može dovesti do vraćanja kiseline u grlo, što može izazvati podrigivanje. Promene načina života mogu pomoći, kao što su prestanak pušenja, zdrava ishrana i spavanje sa glavom podignutom na jastuku.
Previše bakterija u želucu
Želudačna kiselina pomaže u uništavanju svih bakterija koje jedemo, a ako telo ne proizvodi dovoljno, deo će završiti u digestivnom traktu, što će uticati na varenje hrane. To dovodi do nakupljanja gasova, što dovodi do podrigivanja. Nadutost i loš zadah su neki od simptoma da nešto nije u redu. Uz lekove, stanje će se brzo poboljšati.
Infekcija
Helikobakterija pilori je bakterija koja izaziva abdominalne infekcije, koje mogu dovesti do bola i otoka. Stimulisaće želudac da proizvodi više kiseline, što može dovesti do podrigivanja. Bol koji se javlja može trajati nekoliko nedelja, a antacidi mogu pomoći.
Problemi sa pankreasom
Pankreas je žlezda koja se nalazi blizu želuca i proizvodi sokove koji pomažu u varenju hrane. Ako se upali, mogu se javiti problemi poput podrigivanja, povraćanja, nadimanja i štucanja. Ako mislite da je ovo vaš zdravstveni problem, obratite se lekaru.
Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Muči vas nadutost stomaka? Nutricionista otkriva 7 namirnica koje ga uzrokuju i šta je najbolje rešenje