Slušaj vest

Beta karoten je antioksidans koji doprinosi blistavom izgledu kože i prirodnoj zaštiti od UV zračenja.

Kada temperature porastu, prirodno težimo ka laganijoj, svežoj hrani. Srećom, mnoge od tih namirnica – sveže voće i povrće – ne samo da hidriraju telo, već ga i štite od unutrašnjih i spoljašnjih oštećenja. Mnoge od njih sadrže beta karoten biljni pigment koji je posebno važan za zdravlje kože tokom letnjih meseci.

Prema rečima nutricionistkinje Karmen Mere, brojne studije pokazuju da ishrana bogata antioksidansima, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima može doprineti usporavanju starenja kože, poboljšati njen sjaj i teksturu, kao i smanjiti rizik od upalnih kožnih stanja.

Šta je beta-karoten?

Beta-karoten je biljni pigment narandžasto-žute boje, koji spada u grupu karotenoida – moćnih antioksidansa. Prisutan je u brojnim vrstama voća i povrća, kao što su šargarepa, batat, bundeva, mango i crvena paprika.

U organizmu, beta-karoten se pretvara u vitamin A (retinol), koji je neophodan za zdravlje očiju, kože, sluzokože, imunog sistema i regeneraciju ćelija. Pored toga, beta-karoten kao antioksidans pomaže u neutralisanju slobodnih radikala, molekula koji uzrokuju oštećenja ćelija i ubrzavaju proces starenja.

Prednosti za kožu

Redovan unos beta-karotena može doprineti:

* poboljšanju otpornosti kože na sunčevo zračenje

* sprečavanju pojave opekotina

* smanjenju suvoće i stvaranja bora

* zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

* usporavanju starenja kože usled UV oštećenja

beta karoten  shutterstock_2251325347.jpg
Namirnice bogate beta-karotenom prepoznaju se po toplim narandžastim i crvenim nijansama Foto: Shutterstock

Koje namirnice sadrže beta-karoten?

Namirnice bogate beta-karotenom prepoznaju se po toplim narandžastim i crvenim nijansama, ali i tamnozeleno lisnato povrće sadrži znatne količine ovog nutrijenta, iako je njegova boja maskirana hlorofilom.

Lista namirnica bogatih beta-karotenom:

* šargarepa

* batat

* bundeva

* mango

* kajsija

* paradajz

* papaja

* dinja

* japanska jabuka (kaki)

* spanać

* blitva

* brokoli

* kelj

* pomorandža

Kako poboljšati apsorpciju beta-karotena?

Beta-karoten je rastvorljiv u mastima, što znači da se najbolje apsorbuje kada se konzumira uz određenu količinu zdravih masti.

Za bolju iskoristivost preporučuje se konzumacija sa:

* ekstra devičanskim maslinovim uljem

* avokadom

* orašastim plodovima i semenkama

* masnom ribom

* jajima

orašasti plodovi shutterstock_2430077529.jpg
Orašasti plodovi poboljšavaju iskoristljivost beta karotena Foto: Shutterstock

Takođe, blaga termička obrada (kuvanje na pari ili kratko dinstanje) pomaže u razgradnji biljnih ćelijskih zidova, čime se povećava biološka dostupnost beta-karotena. Prekuvavanje, međutim, treba izbegavati, jer može dovesti do gubitka hranljivih materija.

I blendiranje ili pasiranje voća i povrća (kao u smutijima) može dodatno poboljšati apsorpciju beta-karotena.

Zaključak

Uvođenjem namirnica bogatih beta-karotenom u svakodnevnu ishranu, posebno tokom letnjih meseci, možemo doprineti boljem zdravlju kože, očiju i celog organizma. Ovaj prirodni pigment ne samo da štiti kožu od negativnih efekata sunčevog zračenja, već i podržava regeneraciju ćelija i doprinosi mladolikom izgledu.

Letnja ishrana je više od osveženja – ona je i ključna zaštita kože iznutra.

Pet namirnica koje pomažu kod opekotina od sunca: Ubrzavaju zarastanje kože i ublažavaju simptome