7 bolesti uzrokovanih grickanjem noktiju: Ako imate ovu lošu naviku rešite je se što pre
Foto: Profimedia

oprezno

7 bolesti uzrokovanih grickanjem noktiju: Ako imate ovu lošu naviku rešite je se što pre

Zdravlje -

Iako se grizenje noktiju generalno smatra samo ružnom navikom i znakom emocionalne neravnoteže, može imati ozbiljnije zdravstvene posledice.

Onihofagija, kako stručnjaci nazivaju grizenje noktiju, ukazuje na to da ste umorni ili pod stresom. Osim toga, grizenje noktiju može dovesti do nekih zaista ozbiljnih i štetnih zdravstvenih problema, rekao je vanredni profesor dermatologije na Univerzitetu Džordž Vašington dr Adam Fridman.

Otkrivamo vam zašto bi trebalo da prestanete da grickate nokte - odmah:

Infekcije

Ako odgrizete veliki komad, možete izložiti osetljivu kožu ispod nokta svakojakim bakterijama iz usta, a ima ih mnogo.

- Usta su nam puna bakterija, pa se lako možete zaraziti, rekao je dr Fridman.

Jedan od najčešćih oblika infekcije naziva se paronihija i može izazvati otok, crvenilo, bol i kvržice ispunjene gnojem. Ova infekcija može da traje nedeljama. Grizenje zanoktice koja oblaže bazu nokta najčešći uzrok paronihije.

paronhija nokta
paronhija noktafoto: TGPhoto / Alamy / Alamy / Profimedia

Upala

- Hemijski sastav pljuvačke joj omogućava da razgradi masti i druge molekule hrane, rekao je dr Fridman.

Iako pomaže u varenju, takođe može oštetiti i upaliti kožu oko prstiju ako su vam prsti stalno u ustima. Iz istog razloga, lizanje usana izaziva njihovo pucanje jer vaša pljuvačka zapravo izjeda kožu.

Prehlada i stomačni virusi

Grickanjem noktiju unosite bakterije u usta kroz prste.

Naše ruke dolaze u kontakt sa svim vrstama ostataka i patogenih bakterija, a ta stvar nam se zaglavi ispod noktiju, rekao je dr Fridman. Kada stavite nokte u usta, bakterije i virusi ne mogu da uđu u vaše telo, a to može rezultirati - prehladom, ali i ozbiljnim stomačnim virusom.

Bakterije sa prstij, prilikom grickanja noktiju dolaze u kontakt sa našom pljuvačkom što može dovesti do stomačnog virusa
Bakterije sa prstij, prilikom grickanja noktiju dolaze u kontakt sa našom pljuvačkom što može dovesti do stomačnog virusafoto: Thinkstock

Urastao nokat

Vaši nokti sadrže generativni sloj koji se zove "matrica", koji je kao krevet iz kojeg rastu sve ćelije noktiju, objašnjava dr Fridman. Ugrizanje ili infekcije povezane sa ujedom mogu oštetiti ovaj matriks, što može dovesti do hroničnih uraslih noktiju ili deformiteta noktiju.

Bradavice na licu

Ako imate virusnu bradavicu, njen infektivni deo može biti na vašim noktima ili ispod njih. Ako dodirnete svoje lice ili usta tim kontaminiranim noktima, možete dobiti bradavicu na licu ili vratu.

Herpes na ruci

To nije tehnički termin, ali znate na šta mislimo. Ako imate oralni herpes, a oko 40% odraslih ima, možete zaraziti svoje prste virusom. Ovo može dovesti do groznice, ali obično su prvi simptomi peckanje. Posle nedelju ili dve, takođe možete razviti čireve ispunjene tečnošću ili krvlju koji će ostati praćeni bolom još dve nedelje.

Virus koji stoji iza uobičajenih plikova i groznica na obodima usta mogao bi da bude odgovoran za povećan rizik od oboljevanja nekih bolesti.
Virus koji stoji iza uobičajenih plikova i groznica na obodima usta mogao bi da bude odgovoran za povećan rizik od oboljevanja nekih bolesti.foto: Shutterstock

Problemi sa zubima

Meso koje drži koren vaših zuba može biti deformisano ili uništeno hroničnim grickanjem noktiju, uzrokujući krive zube. Grickanje noktiju takođe može da izazove prelome zuba koje inače koristite za grizenje i može izazvati oboljenje desni.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track