I srce voli jagode, kažu kardiolozi: Razlog više da navalite na njih
Foto: Shutterstock

lepo i korisno

I srce voli jagode, kažu kardiolozi: Razlog više da navalite na njih

Zdravlje -

Zahvaljujući jedinjenjima koja su prijatelji srca, kao što su antocijanini, jagode mogu da pomognu u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sistema.

Jagode pomažu u održavanju dobrog krvnog pritiska i nivoa holesterola, a upravo ova dva parametra smanjuju kardiološke i metaboličke faktore rizika koji dovode do srčanih bolesti, tvrde kardiolozi.

- Ishrana sa malo voća je među tri najveća faktora rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Da bismo premostili taj jaz potrebno je da povećamo ukupnu količinu voća koje jedemo, kao i njihovu raznovrsnost. Dokazi sugerišu da samo jedna šolja jagoda dnevno ima pozitivne efekte na srce – kaže prof. dr Brit Barton-Friman sa Tehnološkog instituta u Ilinoisu.

Studije pokazuju da su dobrobiti od jagoda višestruke, a uključuju smanjenje ukupnog holesterola, kao i LDL ili “lošeg” holesterola, povećanje protoka krvi kroz krvne sudove, a samim tim i regulaciju krvnog pritiska, smanjenje upala i oksidativnog stresa, smanjenu insulinsku rezistenciju i smanjenje šećera u krvi.

U jednom istraživanju koje je uključivalo 33 gojazne odrasle osobe, dnevna konzumacija dve i po šolje jagoda značajno je smanjila insulinsku rezistenciju i umereno poboljšala nivo HDL ili “dobrog” holesterola u poređenju sa kontrolnom grupom.

ukusne i zdrave
ukusne i zdravefoto: Profimedia

- Naša studija je podržala hipotezu da jagode smanjuju rizik od kardioloških i metaboličkih bolesti uključujući i dijabetes tipa 2 – kaže vođa istraživanja dr Arpita Basu, vanredni profesor univerziteta u Las Vegasu.

Druga studija u kojoj su učestvovale 34 odrasle osobe sa umereno povišenim nivoom holesterola u krvi sprovedena na Tehnološkom institutu u Ilinoisu otkrila je da se vaskularna funkcija poboljšala jedan sat nakon uzimanja jagoda.

Stručnjaci podsećaju da porcija od osam jagoda (jedna šolja) zadovoljava dnevnu preporučenu potrebu za vitaminom C uz mnoštvo drugih hranljivih materija i korisnih bioaktivnih jedinjenja kao što vitamini A, K i B grupe, antocijanini, mangan, folna kiselina, kalijum, bakar, magnezijum...

Pripremila: N.L.

Izvor: Eurekalert.org/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track