Foto: Shutterstock

zdrava i fit

3 VEŽBE ZA ŽENE KOJE DAJU BRZE REZULTATE: Zatežu i jačaju mišiće butina, gluteusa, stomaka...

Ove vežbe će vam pomoći da se osećate snažno i samouvereno, a pre svega zdravo. Nije vam potrebna nikakva oprema, samo prostirka za jogu i par bučica lake do srednje težine.

Fitnes
> 09:35h

Za brzi trening celog tela uradite tri seta. Pravite što kraće pauze između vežbi kako biste postigli maksimalno sagorevanje kalorija.

Vežba na prostirci

Oslonite se na prodlogu šakama i kolenima dok su leđa prava, postavljajući kolena ispod kukova, a dlanove ispod ramena. Izdužite kičmu bez savijanja donjeg dela leđa i vrata. Izdužite vrat i usmerite pogled na pod, spojite rebra i karlicu sa trbušnim mišićima.

Udahnite u početnom položaju, a uz izdah podignite suprotnu ruku i nogu u vazduh. Aktivirajte zadnjicu podignutom nogom. Ako vam je teško da držite kičmu stabilnom bez uvijanja, uradite vežbu samo sa nogom ili samo sa rukom. Ponovite pokret 8-12 puta po strani, zadržavajući aktivnim mišiće stomaka i čvrst torzo.

foto: Shutterstock

Mrtvo dizanje na jednoj nozi

- Mrtvo dizanje je jedna od najboljih vežbi za rad zadnjeg dela tela, uključujući trbušnjake i leđa. Osim toga, pošto mrtvo dizanje angažuje toliko mišića odjednom i štedi mnogo vremena. Izvođenje ove vežbe na jednoj nozi takođe dodaje bonus vežbanju za žene - kaže Žaklin Brenan, lični trener.

Izvođenje: Stanite uspravno sa spojenim stopalima, držeći laganu do srednju težinu u svakoj ruci. Prebacite težinu na jednu nogu i lagano savijte koleno. Držite leđa uspravno, a bučice uz telo dok se krećete napred na radnoj nozi. Podignite drugu nogu iza sebe i držite je ravno. Spustite bučice prema podu, držeći leđa ispravljena. Kada vam gornji deo tela bude paralelan sa podom, aktivirajte gluteuse da biste se vratili u uspravan položaj. Nastavite sa 10 ponavljanja, a zatim ponovite sa suprotnom nogom.

Sumo dizanje

Vežba sa "zvonom", osim što jača izdržljivost, jača i mišiće zadnjice i karlice. Izvođenje ove varijacije čučnjeva neće ciljati samo mišiće vašeg gluteusa, već će tonirati i vaše butine.

Izvođenje: Stanite sa prstima malo okrenutim ka spolja. Napravite čučanj sa ravnim leđima i pazite da ne pomerate kolena. Uhvatite "zvono" sa obe ruke i vratite se u stojeći položaj, stežući mišiće zadnjice. Prilikom podizanja raširite laktove, koje na kraju treba postaviti više od šaka koje drže teg u sredini. Ponovite vežbu spuštanjem tega na pod.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Bonus video: