Suve šljive srce čuvaju: 5 do 10 komada svakog dana smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Suve šljive su voće bogato vlaknima, pa mogu da pomognu da nam creva bolje rade. Međutim, neka nova istraživanja sugerišu da su suve šljive pravi čuvari zdravlja srca.
Svakodnevno jedenje suvih šljiva može poboljšati nivo dobrog holesterola uz istovremeno smanjenje oksidativnog stresa i upale, pokazale su dve nove studije predstavljene u julu prošle godine na glavnoj konferenciji Američkog društva za ishranu.
Prednosti za zdravlje srca dugotrajne konzumacije suvih šljiva su prvo primećene kod muškaraca. Osim toga uočeno je da kod starijih žena, redovno jedenje suvih šljiva nije imalo negativan uticaj na metaboličke mere, kao što su ukupni holesterol, šećer u krvi i nivo insulina.
- Zaključak je zaista da suve šljive mogu podržati kardiovaskularno zdravlje. Ali mi smo tek na vrhu ledenog brega kada učimo o ovome, tako da moramo da kopamo malo dublje u ove rezultate i potencijalno ih ponovimo - rekao je Andrea N. Giankoli, registrovani dijetetičar i savetnik za ishranu u Kaliforniji.