Imate problem sa nadimanjem: Nutricionista otkriva 10 stvari koje vam mogu pomoći
Foto: Shutterstock

SAVETI ZLATA VREDNI

Imate problem sa nadimanjem: Nutricionista otkriva 10 stvari koje vam mogu pomoći

Zdravlje -

Postoji više razloga zašto nastaje nadutost stomaka, a mnogi prvo posegnu za tabletama. I to ne mora da bude loše. Međutim, postoje i prirodne namirnice koje vam mogu pomoći u borbi protiv nadimanja, kaže Jasna Vujačić, viši dijetetičar-nutricionista.

Avokado

Ovo voće u obliku kruške prepuno je kalijuma. Vašem telu je potreban kalijum da bi upravljalo nivoima natrijuma, što zauzvrat kontroliše količinu vode koju zadržavate. Što bolje taj sistem funkcioniše, manje ćete imati nadimanja.

Banane

Banane su takođe rudnik kalijuma. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su jele bananu pre svakog obroka manje nadimale od onih koje nisu. Istraživači smatraju da je to zato što potpomažu određene crevne bakterije koje utiču na smirivanje proizvodnje gasova.

banane
foto: Shutterstock

Paradajz

Ishrana koja uključuje paradajz će vam dati likopen, antioksidans koji deluje protivupalno po celom telu. Paradajz je takođe pun kalijuma, koji smanjuje nivo natrijuma koji izaziva nadutost u vašem telu.

Problem nadimanja može biti, a kod sve većeg broja ljudi i jeste, stalno prisutna neprijatnost i svakodnevni uporni pratilac koji negativno utiče na svaki aspekt našeg života.

Celer

Grickajte celer za povećanje hidratacije, koja utiče na aktiviranje procesa varenja. Kao bonus, celer takođe obezbeđuje određene flavonoide (sićušne biljne molekule) koji smanjuju upalu u vašem telu – uključujući i creva.

celer, luk, šargarepa, peršun, povrće, zdravlje
foto: Shutterstock

Da nadutost ode, ubacite i ovo

Đumbir

Ovaj ljutkasti koren posebnog ukusa pokreće vaše crevne sokove. Ovo pomaže varenju i takođe pomaže da se stomak brže prazni, što sprečava nadimanje.

Špargla

Poznate su po tome što vam zbog nje urin ima neugodan miris. Špargle su dobar izvor inulina, nerastvorljivih vlakana koje hrane dobre bakterije u crevima i pomaže vam da ostanete redovni.

spargla
foto: Shutterstock

Komorač

Ovo korenasto povrće i njegovo seme imaju jedinjenje koje opušta grčeve u vašem probavnom traktu. Sa manje grčeva, gasovi mogu lakše da prođu kroz creva, tako da se nadutost i ne stvara.

Kurkuma

Ovaj začin koji kariju daje žutu boju sadrži dobar deo jedinjenja kurkumina. Istraživanja pokazuju da kurkumin može smanjiti simptome IBS-a, ublažavajući nelagodnost, regulišući probavni sistem i smanjujući nadimanje.

Nana

Novija istraživanja pokazuju da čaj od nane može pomoći da se opuste mišići u vašem probavnom sistemu. Tako creva imaju više pokreta, što pomaže u guranju gasova kako bi se ublažila nadutost. Čaj od nane možete piti bio on hladan ili topao, mlak (nikako vreo), to je prihvatljivo za smanjenje nadutosti.

Nana
foto: Shutterstock

Kefir

Ovaj fermentisani proizvod je sličan jogurtu, a prema istraživanjima utiče na smanjenje gasova za čak 70 %. Kefir pomaže u razgradnji mlečnog šećera koji može biti uzrok nadimanja i bolova.

Nadijeti.com/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track