3 NAPITKA ZA UBLAŽAVANJE NADUTOSTI: Poboljšavaju varenje, umiruju stomak i osvežavaju
Foto: Shutterstock

POMOĆ IZ PRIRODE

3 NAPITKA ZA UBLAŽAVANJE NADUTOSTI: Poboljšavaju varenje, umiruju stomak i osvežavaju

Ishrana -

U sezoni praznika i porodičnih slavlja, uz obilje hrane, kod mnogih osoba može doći do pojave nadutosti i problema sa varenjem. Osećaj stezanja, pritiska ili punoće u želucu može pratiti i vidljivo natečen stomak. Međutim, postoje napici koji mogu ublažiti ovo stanje.

Bilo da je u pitanju nadutost koja prođe sama od sebe ili se ponavlja, svakako stvara neprijatan osećaj. Ovi prirodni napici sa svojim umirujućim svojstvima, pružiće vam osveženje i pomoći u otklanjanju neprijatnih simptoma nadimanja.

Zlatno mleko

Ovaj napitak tradicionalno se koristi u ajurvedskoj medicini. Sadrži kurkumu, koja ima jaka antiinflamatorna svojstva. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, može pomoći u smanjenju nadimanja i promovisanju opšteg zdravlja organa za varenje.

Podaci objavljeni u British Medical Journal-u sugerišu da kurkumin može pomoći u smanjenju nadimanja kod onih koji se bore sa lošim varenjem.

Zlatko mleko priprema se tako što u šolju toplog mleka (možete koristiti i biljno mleko po želji ili obično mleko) dodate 1 kašičicu kurkume u prahu, 1 kašičicu meda, po želji malo ekstrakta vanile, prsohvat cimeta i malo đumbira (sveže narendanog ili u prahu).

Čaj od đumbira pomaže dobro varenjei umanjuje osećaj nadimanja
Čaj od đumbira pomaže dobro varenjei umanjuje osećaj nadimanjafoto: Shutterstock

Čaj od đumbira

Đumbir ima antiinflamatorna svojstva, što može pomoći u smanjenju nadimanja. Možete napraviti čaj od svežeg đumbira ili koristiti đumbir u prahu. Dodajte parče đumbira u vruću vodu i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što popijete.

Ovo je odlična pomoć za varenje jer podstiče vaš stomak da se isprazni, što znači da može pomoći u ublažavanju nadimanja.

Čaj od nane

Čaj od nane može pomoći u opuštanju mišića digestivnog sistema, smanjenju gasova i nadimanju. Ispijanje sveže pripremljenog čaja može biti efikasno za sve ove probleme.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/ljepotaizdravlje.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track