Foto: Shutterstock

VAŽNO

Zbog visokih štikli i tesne obuće čukljeve ima 30 % žena: Naš stručnjak otkriva kako se leče

Čukljevi su račun koji nam najčešće stigne zbog višegodišnjeg nošenja visokih potpetica ili tesnih, neudobnih cipela. Kad se pojave, stopala nam više nisu lepa, pa ih krijemo u zatvorenoj ili poluzatvorenoj obući. Međutim, čukljevi nisu samo estetski, već su i ozbiljan zdravstveni problem, naročito kad zabole.

Saveti stručnjaka
> 10:17h

Čukljevi nastaju usled poremećaja normalnih odnosa kostiju i mekih tkiva prednjeg dela stopala, prvenstveno palca.

- Čukalj (hallux valgus) je najčešći deformitet stopala. To je progresivna deformacija stopala u kojoj je zahvaćen prvi metatarzofalangealni zglob, i često je praćena značajnom funkcionalnom nesposobnošću i bolovima u stopalu i smanjenom kvalitetom života. Ovaj zglob se postupno subluksira. To često dovodi do razvoja mekog tkiva i koštane izbočine na medijalnoj strani onoga što se naziva čukalj - objašnjava Srđan Anđelkov, fizioterapeut-specijalista.

Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalista foto: Privatna Arhiva

Kad se čukalj pojavi i žena ne odustane od uskih cipela s visokom potpeticom, deformitet se razvija, pa se neretko dešava da palac pređe preko drugog prsta i da se u isto vreme deformišu i zglobovi ostalih prstiju. Problem može i dodatno da se iskomplikuje, te da nastane upalni proces, koji se manifestuje intenzivnim bolovima, crvenilom, otokom, promenama na koži i mogućim infekcijama.

- Postoji visoka prevalencija hallux valgusa u celokupnoj populaciji. Čak 23 % odraslih u dobi od 18 do 65 godina i 35,7% odraslih starijih od 65 godina ima ovaj problem.

Čukljevi se češće javljaju kod žena (žene 30 % , muškarci 13 %) i starijih osoba (35,7 %). Češći je i kod osoba s ravnim stopalima ili čekićastim prstima.

Prevencija

Nasledni faktori ili predispozicija (na primer kao rezultat generalizirane labavosti ligamenata) nije moguće sprečiti, ali druge stvari jesu. U cilju prevencije savetuje se nošenje udobnih cipela koje nisu preuske i izbegavanje visokih potpetica.

Neoperativan način lečenja primenjuje se kada je promena u početnoj fazi pre nego što sekundarne kontrakture mekih tkiva nisu postale trajne.

- Pacijentu u oporavku mogu pomoći i neke vežbe kao što su hvatanje klikera, rolanje teniske loptice, hvatanje peškira prstima, naizmenični hod na prstima i petama, istezanje Ahilove tetive, forsiranje pritiska stopala na dole protiv otpora gume ili peškira (kao da stajete na papučicu za gas u kolima). Korektivne ortoze, ili dnevni i noćni silikonski separatori, predstavljaju dodatnu pomoć u rešavanju problema. Situaciju olakšava i samomasaža, utrljavanje gavez gela i istezanje prstiju – ističe Srđan Anđelkov.

Nažalost, hirurška intervencija zapravo jedina može da reši problem čukljeva u kasnoj fazi. Radi se nekoliko vrsta intervencija – artrodeza, artroplastika ili osteotomija, zavisno od toga koliko je proces napredovao.

Violeta Nedeljković