7 benefita vežbi sa lopticom: Poboljšajte cirkulaciju i umanjite bol u stopalu
Foto: Shutterstock

jednostavno i efikasno

7 benefita vežbi sa lopticom: Poboljšajte cirkulaciju i umanjite bol u stopalu

Zdravlje -

Masaža stopala smatra se bezbednom i korisnom metodom za ublažavanje bola koji se razvija na donjoj strani stopala. Bol i nelagodnost se mogu javiti kada mišići koji čine taban postanu iritirani ili upaljeni zbog prevelikog naprezanja. Srećom, vežba sa lopticom je efikasna tehnika koja može doneti značajno olakšanje. Ovo su neki od njenih benefita.

Ublažava bol u stopalima

Blago istezanje tkiva koje čine donju stranu stopala je korisno za smanjenje napetosti i ublažavanje upale mišića u tabanu. Redovno valjanje loptice stopalima je posebno korisno ako patite od plantarnog fascitisa, jer efikasno ublažava upalu i bol koji su povezani sa ovim problemom.

Poboljšava pokretljivost stopala

Napetost u unutrašnjim mišićima stopala može doprineti neefikasnom funkcionisanju stopala. U stopalima možete osećati nelagodnost ili osetljivost, jer nervne strukture u mišićima postaju iritirane. Masaža stopala lopticom omogućiće nervnim strukturama stopala da se slobodno kreću. Ovo će poboljšati funkciju stopala i biti ključno u prevenciji povreda.

vežba za stopala, vežba sa teniskom lopticom, vežba sa lopticom, vežbe za noge
foto: Shutterstock

Sprečava povrede

Važno je da mišići stopala efikasno funkcionišu kako bi se sprečile povrede samog stopala, skočnog zgloba i ostatka nogu dok se bavite sportskim aktivnostima. Pored toga, problemi koje ste imali sa donjim leđima mogli bi se ublažiti obnavljanjem normalne biomehanike, počevši od stopala.

Poboljšava cirkulaciju

Korisno je izvršiti pritisak na taban, jer poboljšava cirkulaciju u stopalima pomeranjem krvi iz stopala i nazad u cirkulatorni sistem. Takođe se pokazalo da ovo poboljšava zarastanje tkiva.

Poboljšava ravnotežu

Vežbanjem stopala i time vraćanjem normalne funkcije u mišićima i strukturama, vaša ravnoteža će se poboljšati i dodatno smanjiti rizik od razvoja povreda u budućnosti.

Takođe, poboljšana pokretljivost vaših stopala će imati talasni efekat na ostatak tela, omogućavajući efikasnije kretanje. To će ukloniti opterećenje sa drugih delova nogu koji trenutno rade teže tokom fizičkih aktivnosti kao što su hodanje ili trčanje.

Smanjuje stres

Korišćenje loptice za vežbanje stopala je efikasan način da se smanji napetost koja raste iz tačaka pritiska u stopalima. Možete ciljati ove tačke pomoću loptice za masažu u nastojanju da ublažite napetost i stres.

Poboljšava san

Ako osećate povećan nivo bola u stopalu tokom noći, to može dovesti do lošeg kvaliteta sna, posebno nakon snažnih sportskih aktivnosti. Kotrljanje loptice stopalima fokusirano na ciljanje tačaka pritiska će smanjiti bol tokom noći, omogućavajući vam da mirno spavate.

vežba za stopala, vežba sa teniskom lopticom, vežba sa lopticom, vežbe za noge
foto: Shutterstock

Kako izvoditi vežbu sa teniskom lopticom?

  • Nabavite lopticu, najbolje tenisku. Može se koristiti i flaša sa smrznutom vodom ili specijalna gumena loptica koja ima "bodljice"
  • Možete početi u sedećem položaju, stavljajući loptu ispod sredine stopala. Primenite nežan i kontrolisan pritisak na donju stranu stopala koristeći loptu.
  • Nežno primenite silu nadole na loptu, tako da ne izaziva nikakav bol u mišićima stopala.
  • Možete početi sa pritiskom na dole na lokalizovanom mestu, ciljajući područja najbolnijih tačaka na stopalima za maksimalno olakšanje. Ponovite šest puta i opustite se. Broj ponavljanja nije fiksan i tehnika se može prilagoditi vašim ličnim preferencijama
  • Zatim možete preći na kružnih pokreta sa loptom i pokrete napred-nazad. Ovo možete ponoviti 8-10 puta duž celog stopala
  • Obavezno ciljajte područje pete i mišiće prednjeg stopala za maksimalno olakšanje
  • Ponovite na obe noge

Prenela: O.M.

(izvor: upstep.com/zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track