5 NAJBOLJIH VEŽBI ZA RAVNA STOPALA: Možete da ih radite kod kuće, a jedna je totalni hit
Vežbe su veoma efikasne i i te kako mogu da pomognu svima koji imaju ravna stopala, Foto: Profimedia

SAVETI ZLATA VREDNI

5 NAJBOLJIH VEŽBI ZA RAVNA STOPALA: Možete da ih radite kod kuće, a jedna je totalni hit

Fitnes -

Uprkos tome što imaju ključu ulogu u mobilnosti vašeg tela, stopala vam nikada ne padaju na pamet kada su u pitanju vežbe. Ali ako imate ravna stopala, vežbe za jačanje mogu da vam pomognu da sprečite razne probleme vezane za stopala i držanje tela, a vam otkrivamo 5 najefikasnijih.

Ravna stopala su učestali problem koji utiče na mehaniku stopala, menja način hodanja ali i raspodelu težine na zglobove na nogama.

Iako možda ne zvuče kao problem oko kojeg se treba zabrinuti, ravna stopala mogu da izazovu probleme sa stopalima, zglobovima, kolenima, kukovima ali i kičmom, upozoravaju stručnjaci iz ordinacije Foot and Ankle Care of Passaic

Ako niste bili kod fizijatra, jednostavan način da ustanovite da li imate ravna stopala jeste da stanete bosi na ravnu površinu – ako se ris na stopalu izgubi znači da su vam stopala ravna. Ako ceo taban dodiruje pod, to je takođe znak da bolujete od ovog problema.

Iako se svi rađamo sa ravnim stopalima, a formiranje riseva nastaje tek sa 6 godina, kod nekih ljudi se to nikad ne desi, ili pak dođe do pada risa. Tako da postoji nekoliko vrsta ravnih stopala:

Savitljiva ravna stopala

Savitljiva ravna stopala su najčešći oblik i obično se javljaju tokom detinjstva ili u periodu adolescencije. Kod ovog tipa, ris se vidi prilikom sedenja, ali nestane čim osoba ustane. Vremenom, savitljiva ravna stopala mogu da izazovu istezanje pa čak i kidanje ligamenata i tetiva, što uzrokuje jake bolove u stopalima.

Kruta ravna stopala

Kruta ravna stopala se obično javljaju u period adolescencije, a ris se ne vidi ni prilikom sedenja niti stajanja, zbog čega je stopalo veoma nesavitljivo.

Ravna stopala stečena u odraslom dobu

Ova vrsta ravnih stopala se takođe naziva i propali risevi. Nastaju iznenada, propadanjem riseva stopala, što prouzrokuje izvijanje stopala.

Vežbe za jačanje ravnih stopala

Nisu sve vežbe adekvatne za sve vrste ravnih stopala, i prvenstveno bi trebalo da se konsultujete sa vašim izabranim lekarom ili fizijatrom o lečenju ovog problema.

Do tada mi vam predstavljamo nekoliko vežbi koje možete da primenite u svom domu, kako biste olakšali bol u stopalima.

Podizanje riseva

Ova vežba služi za ojačavanje samih riseva stopala, i možete da je radite sedeći ili stojeći, samo je bitno da su stopala bosa. Prsti i pete držite čvrsto na podu dok podižete riseve, a težinu prebacujete na spoljašnji deo stopala. Zadržite se nekoliko sekundi u tom položaju, vratite na početak i ponovite nekoliko puta.

Podizanje peta

Podizanje peta predstavlja jednostavnu vežbu koju možete da izvedete gde god da ste. Stanite bosi na pod, pa polako podižite samo pete. Kada podignete pete na najviši mogući nivo, zadržite se tu nekoliko sekundi, a onda ih spustite ponovo na pod. Zbog održavanja ravnoteže, slobodno se pridržite za stolicu ili zid. Ponovite vežbu nekoliko puta.

Podizanje peškira

Ovo je odlična vežba za ojačavanje mišića stopala. Položite peškir na pod. Sedite na stolicu i prstima stopala podignite peškir i držite ga nekoliko sekundi u vazduhu. Spustite peškir i ponovite vežbu nekoliko puta.

Podizanje prstiju

Ova vežba je slična vežbi podizanja peta. Stanite ravno na pod, i prvo polako podignite palac, držite ga u vazduhu nekoliko sekundi, te ga spustite na pod. Zatim to uradite sa ostalim prstima stopala.

Istezanje listova

Istezanje listova je vežba namenjena poboljšanju pokretljivosti skočnih zglobova. Stanite bosi na pod. Ispružite levu nogu napred, a desnu stavite iza sebe. Dok savijate levo stopalo, nežno izvršite pritisak na desnu petu. Ostanite u tom položaju 20 sekundi, a onda zamenite poziciju nogu.

Pre svake vežbe neophodno je da izmasirate svoja stopala kako biste zagrejali mišiće I izbegli moguće povrede ligamenata i tetiva.

Kurir. rs / Foot and Ankle Care of Passaic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track