Postoji mnogo uzroka za refluks kiseline, a neki od uobičajenih pokretača su određene vrste hrane i pića. Gastroenterolog i autor knjige „Kuvar na bazi vlakana“, Vill Bulsievicz, MD, nedavno je na Instagramu podelio da tri namirnice često izazivaju refluks kiseline: kofeinska i gazirana pića i alkohol.
- Stvar u vezi sa svim ovim je da na kraju opuštaju donji sfinkter jednjaka, što omogućava refluks kiseline, objasnio je Bulsievicz.
Osim što pijete više vode, predlaže se da umesto ovih napitaka pokušate da uživate u zdravijoj hrani koja stvara i utehu.
Banane
Zrele banane imaju visoku pH vrednost, tako da mogu da pomognu u smirivanju stomaka, a da istovremeno drže simptome refluksa kiseline pod kontrolom.
Jagode
Za početak, jagode su prava mala riznica antioksidanata. Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata i tako usporavaju starenje i izazivaju mnoge bolesti, izvrsan su izvor vitamina C, regulator šećera u krvi, regulišu krvni pritisak i holeserol.
Bademovo ulje
Bademovo ulje se dobija postupkom presovanja na hladno sirovog jezgra slatkog badema. Bademovo ulje je blagog ukusa i mirisa. Zbog visoke tačka dimljenja 216°C može se koristiti za kuvanje, dinstanje i pečenje. Bogato je vitaminima A, B1, B2, B6 i E kao i nezasićenim masnim kiselinama omega 6.
Sastojci za 2 do četiri 4 porcije
Priprema
Prenela: N.R.
Izvor: Eatingwell.com/Zdravlje.kurir.rs