Glavni sastojci ove moćne salate su šargarepa, rotkvice, limun i đumbir.
Tatjana Popović, healt coach i nutricionista objašnjava kako svaki od navedenih sastojaka doprinosi jačanju jetre:
- Šargarepa je bogata beta-karotenom, antioksidansom koji se u telu pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže u detoksikaciji jetre i poboljšava njen rad, štiteći je od oštećenja.
- Rotkvice sadrže sumporne spojeve koji pomažu u proizvodnji i regulaciji žuči, što olakšava rad jetre. Takođe, rotkvice imaju antioksidativna svojstva koja štite jetru od toksina.
- Limun je bogat vitaminom C i antioksidansima koji podstiču proizvodnju enzima u jetri, što pomaže u čišćenju toksina. Osim toga, limunska kiselina poboljšava sposobnost jetre da se regeneriše.
Shuterrstock
- Đumbir sadrži gingerol i šogaol, jedinjenja koja imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, te pomažu u smanjenju upala u jetri i poboljšavaju njenu funkciju, čime se podstiče detoksikacija.
SALATA ZA JAČANJE JETRE
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
- 3 velike šargarepe
- 2 veze rotkvica
- 1 šaka peršun lišća
Dresing
- 1 cm đumbirovog korena
- 2 kašike vode
- 2 kašike limunovog soka
- 3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- ⅓ kašičice soli
PRIPREMA
Šargarepu iseći žilijen ili izrendati na listiće. Rotkvice iseckati na sitno. Pomešati šargarepu i rotkvice zajedno sa peršunovim lišćem u velikoj činiji. U blender staviti đumbir, vodu i limunov sok. Izblendirati, a potom dodati maslinovo ulje i so. Dresing preliti preko salate i servirati uz jelo po želji.
Pripremila: Violeta Nedeljković