Rotkvica se ističe kao namirnica koja doprinosi odbrani od različitih toksina i podstiče lučenje žuči. Najčešće služe kao dodatak uz glavno jelo, a da ljudi pritom nisu ni svesni da pozitivno deluju na njihov organizam. Otkrivano njene zdravstvene prednosti i donosimo recept za hrskavu salatu.

Rotkvice su bogate vlaknima,vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže i vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, kao i nastojanju da izgubite kilograme.

Ovo povrće je najbolje konzumirati u sirovom obliku, ali zbog specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa, mnogima nisu omiljena namirnica. Ipak, postoji najmanje pet razloga zašto ih češće treba uvrstiti u ishranu.

Pomažu u prevenciji raka

Studija objavljena u časopisu Bioscience, Biotechnologi and Biochemistri ukazuje na pozitivan efekat ekstrakta crvene rotkve bogatog sulforafanom i indol-3-karbinolom na rizik od razvoja raka.

profimedia0069829777.jpg
Profimedia 

Pročišćavaju disajne puteve

Deluju na lučenje sluzi iz disajnih organa, pa se preporučuju osobama koje imaju problema sa začepljenim nosom, čestim upalama sinusa, boluju od astme ili bronhitisa.

Poboljšavaju rad organa za varenje

Rotkvice podstiču rad jetre i čiste krv. Vlakna rotkvice podstiču lučenje probavnih sokova i regulišu rad creva, olakšavajući izbacivanje toksina iz organizma, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.

vaga-za-merenje-shutterstock-1149481532.jpg
Shutterstock 

Pospešuju mršavljenje

Rotkvice imaju visok udeo vode i vrlo malo kalorija, pa su idealne za one koji žele da izgube nekoliko kilograma viška nagomilanih tokom zimskih meseci.

Smiruju otok i svrab nakon uboda insekata

Sok od rotkvice može se koristiti kao efikasan tretman za ubode insekata kao što su pčele, stršljeni, ose.

Sok rotkvica smanjuje bol i otok nakon ujeda insekata.

Pri kupovini vodite računa da rotkvice budu čvrste i crvene

Čvrstoća je znak da su sveže ubrane, a kada su mekane verovatno su gorke.

stockphotobundleofbrightfreshorganicradisheswithleavesoverwoodentable403830121.jpg
Shutterstock 

U frižideru mogu da se čuvaju pet do sedam dana, a važno je ukloniti zeleni deo listova jer izazivaju stvaranje vlage koja uništava hranljive materije, objašnjavaju nutricionisti.

Laka hrskava salata od rotkvica

Sastojci za jednu osobu:

  • 3/4 šolje tanko isečenih rotkvica
  • 4 šolje zelene salate ili nekoliko vrsta zelene salate kao što je blitva
  • 1/8 kašičice soli
  • 1/8 kašičice bibera
  • 1 kašika limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/4 šolje parmerzana

Priprema:

  • salatu i rotkvice stavite u činiju,
  • prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom,
  • posolite,
  • pobiberite i pospite parmezanom.

Prenela: N.R.

izvori: miss7zdrava / kurir.rs