5 benefita rotkvica za zdravlje: Otkrivamo vam recept za savršenu salatu
Rotkvica se ističe kao namirnica koja doprinosi odbrani od različitih toksina i podstiče lučenje žuči. Najčešće služe kao dodatak uz glavno jelo, a da ljudi pritom nisu ni svesni da pozitivno deluju na njihov organizam. Otkrivano njene zdravstvene prednosti i donosimo recept za hrskavu salatu.
Rotkvice su bogate vlaknima,vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže i vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, kao i nastojanju da izgubite kilograme.
Ovo povrće je najbolje konzumirati u sirovom obliku, ali zbog specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa, mnogima nisu omiljena namirnica. Ipak, postoji najmanje pet razloga zašto ih češće treba uvrstiti u ishranu.
Pomažu u prevenciji raka
Studija objavljena u časopisu Bioscience, Biotechnologi and Biochemistri ukazuje na pozitivan efekat ekstrakta crvene rotkve bogatog sulforafanom i indol-3-karbinolom na rizik od razvoja raka.
Pročišćavaju disajne puteve
Deluju na lučenje sluzi iz disajnih organa, pa se preporučuju osobama koje imaju problema sa začepljenim nosom, čestim upalama sinusa, boluju od astme ili bronhitisa.
Poboljšavaju rad organa za varenje
Pospešuju mršavljenje
Rotkvice imaju visok udeo vode i vrlo malo kalorija, pa su idealne za one koji žele da izgube nekoliko kilograma viška nagomilanih tokom zimskih meseci.
Smiruju otok i svrab nakon uboda insekata
Sok od rotkvice može se koristiti kao efikasan tretman za ubode insekata kao što su pčele, stršljeni, ose.
Pri kupovini vodite računa da rotkvice budu čvrste i crvene
Čvrstoća je znak da su sveže ubrane, a kada su mekane verovatno su gorke.
Laka hrskava salata od rotkvica
Sastojci za jednu osobu:
- 3/4 šolje tanko isečenih rotkvica
- 4 šolje zelene salate ili nekoliko vrsta zelene salate kao što je blitva
- 1/8 kašičice soli
- 1/8 kašičice bibera
- 1 kašika limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/4 šolje parmerzana
Priprema:
- salatu i rotkvice stavite u činiju,
- prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom,
- posolite,
- pobiberite i pospite parmezanom.
Prenela: N.R.
izvori: miss7zdrava / kurir.rs
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni