Bosiljak je više od ukusnog začina - ima brojna blagotvorna dejstva za naše zdravlje. Deluje lekovito i na telo i na psihu, pa nije čudo što ga neke tradicije smatraju svetom biljkom.
Bosiljak sadrži mnoge vitamine i minerale, kao i antioksidante koji blagotvorno deluju na mnoge sisteme organizma, pa tako i na kardiovaskularni sistem, piše WebMed, a evo i kako:
* Supstanca eugenol iz bosiljka može da blokira kalcijumove kanale, što je pomoć kod spuštanja krvnog pritiska.
* Eterična ulja bosiljka mogu da pomognu u snižavanju vrednosti holesterola i triglicerida i umanjuju inflamatorne procese, pa štite krvne sudove.
* Bosiljak sadrži i magnezijum, koji može pomoći u poboljšanju protoka krvi omogućavajući mišićima i krvnim sudovima da se opuste, jača srčani mišić i poboljšava cirkulaciju.
Smanjenje oksidativnog stresa
Bosiljak je pun antioksidansa. Ovi antioksidansi, zajedno sa ostalima kao što su antocijanini i beta-karoten, pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu koji inače mogu dovesti do oštećenja stanica i povećati rizik za niz zdravstvenih stanjauključujući rak, bolesti srca, artritis i dijabetes.
Smanjena upala
Eterična ulja u bosiljku, uključujući eugenol, linalol i citronelol, pomažu u borbi protiv upala u vašem telu. Ova protuupalna svojstva pomažu u smanjenju rizika od upalnih stanja kao što je artritis, bolesti srca i problemi s crevima.
Zaštita od infekcija
Bosiljak ima i antibakterijska svojstva. Njegova ulja mogu pomoći u borbi protiv bakterija ukoliko imate infekcije disajnog i mokraćnog sistema, abdomena ili kože.
Poboljšava simptome astme
Rane studije pokazuju da bosiljak može smanjiti oticanje disajnih puteva ako imate astmu. Ali jedno od tih istraživanja oslanjalo se na životinje i čekaju se nove studije koje bi potkrepile ove tvrdnje.
Postoji mnogo načina da uživate u bosiljku, a ovo su neki od predloga:
- Dodajte ga na picu ili testeninu.
- Umešajte ga u domaće supe ili sosove.
- Dodajte ga u domaći pesto ili humus.
- Umešajte ga u bilo koju salatu.
- Ukrasite sladoled od vanile sa par listova bosiljka.
Prenela: Violeta Nedeljković
Izvor: WebMed/Zdravlje.Kurir.rs