7 činjenica koje rade protiv ženskog srca: Od hormona im skače holesterol, a hipertenzija pravi više komplikacija

Shutterstock, Privatna Arhiva

Iako žene više brinu o karcinomu dojke nego o srčanim oboljenjima, upravo su bolesti srca najčešći uzrok smrtnosti kod žena u odnosu na sva ostala oboljenja, upozorava prof. dr Dragan Simić, kardiolog u Klinici za kardiologiju UKCS-a, i navodi sedam činjenica koje rade protiv ženskog srca.

Veći rizik od infarkta ako boluju od dijabetesa

Dijabetes znatno povećava smrtnost od infarkta miokarda kod žena u odnosu na muškarce. Rizik od pojave fatalnog ishemijskog oboljenja srca kod žena koje boluju od dijabetesa veći je za 50 odsto u odnosu na muškarce. Kod žena je veći faktor upale, difuznija ateroskleroza koronarnih arterija, češća bolest malih krvnih sudova i često manje agresivna terapija dijabetesa.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su vodeći uzrok smrti u svetu i odnose više života nego svi oblici maligniteta zajedno. Prema statističkim podacima svaka treća žena u razvijenim zemljama umire od bolesti srca i krvnih sudova. Uprkos tome, žene u Srbiji nedovoljno vode računa o stanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Nikotin im više smeta

Pušenje ima posebno štetan efekat kod mlađih žena jer povećava rizik za ishemijska srčana oboljenja za 60 odsto u odnosu na muškarce. Kombinacija faktora kao što su uznapredovala ateroskleroza i sklonost ka nastanku vaskularne tromboze indukovane pušenjem odgovorna je za šest do osam puta veći rizik od pojave infarkta miokarda kod žena koje su pušači u odnosu na nepušače.

Smrtnost od srčanog udara kod žena iznosi 50 odsto, a kod muškaraca 30 odsto

Loš holesterol raste s godinama

Lipidni status kod žena je pod uticajem hormonalnog statusa i menja se tokom života. Mlađe žene imaju niže vrednosti LDL (lošeg holesterola) i više vrednosti HDL (dobrog holesterola) u odnosu na muškarce iste dobi. S godinama kod žena se povećava nivo LDL holesterola, a smanjuje nivo HDL holesterola i tako se povećava rizik za pojavu srčanih oboljenja.

Neregulisane vrednosti lipida najznačajniji faktor rizika

Najznačajniji faktor rizika za razvoj kardiovaskularnog događaja jesu neregulisane vrednosti lipida u krvi. Smatra se da su oni mnogo rizičniji faktor od cigareta, fizičke neaktivnosti, hipertenzije i dijabetesa. Napredovanje ateroskleroze pacijent ne oseća, nema tegobe, dok se u krvnim sudovima stvaraju plakovi, upozorava prof. dr Dragan Simić.

Shuterstock 
foto: Shuterstock

Hipertenzija uzrokuje više komplikacija

Čak i granična ili srednje teška hipertenzija uzrokuje više kardiovaskularnih komplikacija kod žena u odnosu na muškarce.

Gojaznost je rizičnija za žene

Razne studije potvrdile su tezu da gojazne žene imaju sedam puta veći rizik od srčanih oboljenja nego muškarci sa viškom kilograma. Takođe, kombinacija gojaznosti i dijabetesa naročito je rizična kod žena.

Fizički su manje aktivne

Fizička neaktivnost je češća kod žena nego kod muškaraca. A pošto postoji jasna povezanost između fizičke aktivnosti i koronarnih oboljenja kod žena, jasno je i što su one ugroženije.

Kombinacija stresa na poslu i stresova u porodici povezana je sa češćom pojavom bolesti srca kod žena.

Podložnije su stresu

Stres, negativne emocije, kao i stanja anksioznosti i depresije su više povezani sa rizikom od srčanih oboljenja kod žena nego kod muškaraca.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.