Najbolja hrana za plažu: Nutricioniosta otkriva šta da jedete na +30 stepeni

Shuterstock, Privatna Arhiva

Leto je u punom zamahu, sunce nas tera u hladovinu, i pravo je vreme za plažu. Bilo da ste negde na moru ili na nekoj od gradskih plaža širom zemlje, da li ste ikada razmišljali koja je prava hrana za plažu?

- Bilo da tamo gde idete na kupanje postoji pijaća voda ili ne, obavezno ponesite tečnosti (voda, čaj, kafa, limunada…), jer ćete uvek pre ožedneti nego ogladneti. Termos boca (ili dve) je najbolje rešenje ako volite toplu kafu ili hladno piće. Topli dani preko 35°C u hladu nas odbijaju od roštiljanja, zašto onda da ne ponesete nešto već pripremljeno ili nešto što se može jesti sirovo? Hrana za plažu mora da se održi i na 40°C - kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista i daje nekoliko predloga.

Salate su uvek dobar izbor

Leto je idealno za kombinovanje raznog povrća i jezgrastog voća, pa možete definitivno uživati u raznim salatama, naravno pod uslovom da nisu lako kvarljive poput ruske. Dakle, bez mesa, majoneza, pavlake i sireva. Umesto toga, probajte nešto poput salate od rendane sirove šargarepe, rendanog kupusa, barenog kukuruza šećerca i indijskih oraha sa malo maslinovog ulja. Možete koristi i nešto drugo, npr. paradajz sa krastavcem, listićima badema i rukolom sa maslinovim uljem.Pustite mašti na volju.

Zdrave grickalice - bademi, orasi, lešnici

Iako ih možete koristiti u salatama, orašasti plodovi su energetski veoma jaki i brzo nadoknađuju izgubljenu energiju na plaži. Birajte bademe, orase, lešnike, pečenu leblebiju i nešto opreznije indijske i brazilske orahe. Kokice su sjajne i veoma ih često možete kupiti upravo na plažim samo ne preterujte sa slanikom. Seme suncokreta ili bundeve je takođe odlična hrana za plažu i nutritivno mnogo vrednija od industijskih čipseva i flipsa.

Privatna Arhiva 
Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionistafoto: Privatna Arhiva

Kuvani kukuruz

Leto je idealno i za kuvani kukuruz, a možete ga lako naći i kod prodavaca na plaži. Ako niste sigurni, možete ga skuvati kod kuće, a može vam se održati ceo dan, obično ako je u vodi u kojoj je i kuvan. I ovde ne preterujete sa solju.

Žitarice sa dugotrajnim mlekom

Žitarice su veoma zahvalne kao jelo za plažu (musli, pahuljice…), jer se pripremaju brzo i nisu kvarljive. Dugotrajno mleko se neće pokvariti na 35 i više stepeni. Zameštajte ih pola sata pre jela, kako bi se žitarice fino natopile. U sve to, možete dodati suvo grožđe ili neko drugo sušeno voće, kao i kakao i kokos.

Voće

Ništa ne okrepljuje telo na suncu kao slasni voćni zalogaj. Birajte lubenicu, breskve, kajsije, kupine, maline, borovnice i sve sezonske voćke koje možete naći u obližnjem marketu. Stavite ih u prenosni frižider u nekoj plastičnoj posudi koju možete i zatvoriti. Ne secite voće nožem, već ukoliko je nož potreban, ponesite ga.

Shutterstock 
Birajte lubenicu, breskve, kajsije, kupine, maline, borovnice i sve sezonske voćke foto: Shutterstock

Ako kod kuće cedite voće u želji da na plažu ponesete svež domaći sok ili smuti, zapamtite da ih je najbolje piti sveže ceđene odnosno bledovane. Ako sokiće (smutije) ipak ponesete, posle nekoliko sati na visokoj temperaturi mogu mirisati na alkohol.

Sendviči

Njih možete praviti od onih manje kvarljivih namirnica, koje mogu izdržati visoke temperature. Pripremite ih pred odlazak na plažu i upakujte u aluminijsku foliju, koju posle obmotate salvetom i stavite u plastičnu kesu. Tako ćete imati i salvetu posle da se obrišete.

Primer - integralna kifla sa seckanom suvom pršutom, kolutovima paradajza, semenkama suncokreta i sa listom kačkavalja i malo senfa. Ukoliko imate sečeni hleb i od njega možete napraviti sendvič, ali po mogućnosti da je integralni ili ražano mešani.

Za sendviče u obzir dolaze sve namirnice osim raznih pica šunki i drugih barenih kobasica i viršli, pavlake, majoneza, krem i topljenih sireva, putera, margarina, kajmaka, humusa, dakle, svega što se može ukvariti ili istopiti.

Uz sve navedeno, treba izbegavati alkohol, gazirana pića, brzu hranu: burgere, palačinke, mekike, krofnice, žužu, čipseve, flips i ostale industrijske proizvode.

Prenela: V.N.

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs