Šargarepa je odlična za kožu i vid: Otkrivamo vam recept za eliksir koji jača imunitet i okrepljuje
Za neke je šargarepa najbolja hrana kada je u pitanju zdravlje. Generacije roditelja govorile su svojoj deci da su baš šargarepa da im pomogne kada je u pitanju zdravlje očiju, ali i kože.
Šargarepa je hrskava, ukusna i veoma hranljiva i ima brojne zdravstvene prednosti. Danas se koristi širom sveta i veoma je popularna namirnica, verovatno zbog već pomenute visoke nutritivne vrednosti, jednostavnosti u njenoj preradi i pripremi, kao i mogućnosti da se čuva više meseci.
Zdravstvene prednosti šargarepe
Roditelji su vam verovatno rekli da je šargarepa dobra za vaš vid. Nedostatak vitamina A sadržanog u šargarepi može izazvati slepilo kod dece.
Međutim, vid većine ljudi se neće promeniti nakon što jedu samo šargarepu, osim ako im nedostaje ovaj vitamin. Pored vitamina A, šargarepa sadrži i antioksidante lutein i zeaksantin, a njihova kombinacija može sprečiti ćelijsku degeneraciju makule, odnosno makularnu degeneraciju.
Osvežavajući eliksir od šargarepe i đumbira
Limeta, šargarepa i đumbir pomešani zajedno stvaraju napitak koji ne samo da osvežava, već će napuniti telo vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama. Ojačaće imunitet i okrepiti vas kada vam je najpotrebnije.
Potrebno je
- 2 kašike seckanog oljuštenog đumbira
- 250 ml svežeg soka od šargarepe
- 125 ml svežeg soka od limete
- 80 ml vode
Priprema
- Stavite đumbir i vodu u malu šerpu na srednju vatru. Sačekajte da proključa i mešajte dok ne provri.
- Kada provri sklonite sa vatre i ostavite 10 minuta.
- Dobijenu tečnost procedite u bokal i sačekajte da se ohladi.
- U ohlađeni sirup dodajte sok od šargarepe i limete koji ste prethodno napravili uz pomoć sokovnika ili cediljke.
- Dobro promešajte i čuvajte u frižideru. Poslužite sa ledom.
Napomena: Ako volite slađe piće sa đumbirom i vodom, prokuvajte šećer (možete koristiti nešto zdravije, na primer eritrol).
Prenela: N.R.
Izvor:Medicalnewstoday.com/Zdravlje.Kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice