Šargarepa je odlična za kožu i vid: Otkrivamo vam recept za eliksir koji jača imunitet i okrepljuje
Foto: Shutterstock

probajte

Šargarepa je odlična za kožu i vid: Otkrivamo vam recept za eliksir koji jača imunitet i okrepljuje

Ishrana -

Za neke je šargarepa najbolja hrana kada je u pitanju zdravlje. Generacije roditelja govorile su svojoj deci da su baš šargarepa da im pomogne kada je u pitanju zdravlje očiju, ali i kože.

Šargarepa je hrskava, ukusna i veoma hranljiva i ima brojne zdravstvene prednosti. Danas se koristi širom sveta i veoma je popularna namirnica, verovatno zbog već pomenute visoke nutritivne vrednosti, jednostavnosti u njenoj preradi i pripremi, kao i mogućnosti da se čuva više meseci.

Osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, šargarepa je i dobar izvor antioksidanata. Samo jedna šargarepa srednje veličine, teška oko 60 grama, sadrži:

  • 25 kalorija
  • 5,8 grama ugljenih hidrata
  • 1,7 grama vlakana
  • 0,9 proteina
  • kalcijum i kalijum, lutein, beta karoten
  • vitamini E i K, C i A.

Zdravstvene prednosti šargarepe

Roditelji su vam verovatno rekli da je šargarepa dobra za vaš vid. Nedostatak vitamina A sadržanog u šargarepi može izazvati slepilo kod dece.

Međutim, vid većine ljudi se neće promeniti nakon što jedu samo šargarepu, osim ako im nedostaje ovaj vitamin. Pored vitamina A, šargarepa sadrži i antioksidante lutein i zeaksantin, a njihova kombinacija može sprečiti ćelijsku degeneraciju makule, odnosno makularnu degeneraciju.

Zbog toga je njegova potrošnja zaista važna, a osim vida, može pomoći i u borbi protiv:

Šargarepa
foto: Shutterstock

Osvežavajući eliksir od šargarepe i đumbira

Limeta, šargarepa i đumbir pomešani zajedno stvaraju napitak koji ne samo da osvežava, već će napuniti telo vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama. Ojačaće imunitet i okrepiti vas kada vam je najpotrebnije.

Potrebno je

  • 2 kašike seckanog oljuštenog đumbira
  • 250 ml svežeg soka od šargarepe
  • 125 ml svežeg soka od limete
  • 80 ml vode

Priprema

  • Stavite đumbir i vodu u malu šerpu na srednju vatru. Sačekajte da proključa i mešajte dok ne provri.
  • Kada provri sklonite sa vatre i ostavite 10 minuta.
  • Dobijenu tečnost procedite u bokal i sačekajte da se ohladi.
  • U ohlađeni sirup dodajte sok od šargarepe i limete koji ste prethodno napravili uz pomoć sokovnika ili cediljke.
  • Dobro promešajte i čuvajte u frižideru. Poslužite sa ledom.

Napomena: Ako volite slađe piće sa đumbirom i vodom, prokuvajte šećer (možete koristiti nešto zdravije, na primer eritrol).

Prenela: N.R.

Izvor:Medicalnewstoday.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track