Paradajz je poznat po svojoj živopisnoj boji, slatkastom ukusu (koji za mnoge odavno nije isti) i brojnim zdravstvenim prednostima. On je prepun esencijalnih hranljivih materija, uključujući vitamine, minerale i antioksidante, među kojima je najpoznatiji likopen.
Međutim, osobe koje imaju sledeća zdravstvena stanja trebalo bi da budu oprezne kada jedu paradajz.
Refluks kiseline i GERB
Gorušica i njena hronična forma u vidu gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) su stanja kod kojih se želudačna kiselina vraća u jednjak.
Ntricionistkinja Edvini Raj ističe da je paradajz prirodno kiseo, te kod nekih ljudi s gorušicom može da izazove nelagodnost. Visoka kiselost ovog povrća potencijalno može da provocira vraćanje kiseline, kao i da pogorša postojeće simptome, navodi.
Paradajz, posebno kada se konzumira u velikim količinama, može da bude potencijalni okidač za probavne smetnje kod pojedinih osoba sa ovim sindromom, navodi World journal of gastroenterology.
Netolerancija na histamin
Intolerancija na histamin je stanje koje karakteriše nesposobnost tela da pravilno razgradi i metaboliše ovo jedinjenje.
Kamen u bubregu
Prema časopisu Biology, paradajz sadrži oksalate, prirodne supstance koje mogu da doprinesu stvaranju kamena u bubregu kod osoba sklonih ovoj bolesti.
Ako ste u prošlosti imali kamen u bubregu ili ste u riziku od istog, korisno je da smanjite konzumiranje ovog povrća i održavate odgovarajuću hidrataciju.
Ako sumnjate na alergiju ili preosetljivost na paradajz, neophodno je potražiti savet lekara i, ako je potrebno, podvrgnuti se odgovarajućim testovima kako bi se utvrdio uzrok simptoma.
Pripremila: N.L.
Izvor: n1info.rs/Zdravlje.kurir.rs