Paprika jača imunitet i pomaže kod mnogih bolesti: Ima pet puta više vitamina C od limuna
Foto: Shutterstock

moćno povrće

Paprika jača imunitet i pomaže kod mnogih bolesti: Ima pet puta više vitamina C od limuna

Ishrana -

Paprika je moćan borac protiv bolesti. Njeni sastojci na ljudski organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak. Zato gledajte da na vašoj trpezi ovo povrće bude što češće.

Ovo izuzetno zdravo povrće nema veliku energetsku vrednost, pa je pogodno za dijetalnu ishranu. I paprike i papričice bogate su mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Konzerviranjem se hranljiva vrednost bitno ne menja, a količina vitamina C kojeg ima u zavidnoj meri ostaje gotovo ista kao u svežoj paprici ili papričici.

Paprika pomaže u uklanjanju i lečenju: avitaminoza, alergije, anemije, astme, ateroskleroze, angine pektoris, infarkta, astme, hipertenzije, dijabetesa, katarakte, kašlja, impotencije, opadanja kose, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma, starosnog slepila, hemoroida…

Dokazano je da paprika ima čak četiri do pet puta više vitamina C nego limun i pomorandža. Zbog tako velikih količina preporučuje se kao obavezan dodatak ishrani za jačanje imuniteta.

Dokazano je da paprika ima čak četiri do pet puta više ovog vitamina nego limun i pomorandža.
Dokazano je da paprika ima čak četiri do pet puta više ovog vitamina nego limun i pomorandža. foto: StockPhoto

U paprikama ma koje vrste i veličine nalaze se i značajne količine vitamina B, među kojima se posebno ističu vitamini B1 i B2. Sadrži i vitamin E kojem se pripisuju antikancerogena svojstva, vitamin A, pantotensku kiselinu, a od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa.

Količina vode koju poseduje paprika približno je oko 89 odsto, dok količina eteričnih ulja u semenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina.

Lekovita moć

Kapsaicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. Zavisno od toga koliko ga ima, paprike se dele na slatke i ljute sorte.

U svakom slučaju, za kapsaicin se odavno zna da ima lekovitu moć jer predstavlja savršeni antiseptik. U organima za varenje sprečava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje hrane draženjem sluzokože creva.

Povećava i nivo histamina, koji predstavlja glavni odbrambeni sistem ljudskog organizma na reumatska oboljenja.

tvrdi se da paprika sprečava pojavu ćelavosti.
tvrdi se da paprika sprečava pojavu ćelavosti.foto: Profimedia

Verovanje se temelji na uticaju paprike na pojačan rad krvotoka. Osim afrodizijačkog dejstva, ovoj drevnoj lekovitoj povrćki pripisuju i da ima stimulativnu moć na kožu glave.

Tačnije, tvrdi se da sprečava pojavu ćelavosti, o čemu svedoče Kalabrezi koji je jedu u ogromnim količinama.

Obožavano povrće

U Italiji je paprika, inače, obožavano povrće. Španci je takođe obožavaju i imaju svoj Institut za papriku, dok u Francuskoj postoji Škola za papriku. Španci su uostalom na evropski kontinent papriku i doneli iz Južne Amerike, još u 15. veku. Odatle se proširila svuda, a pravi procvat doživela je u Mađarskoj.

Kod nas je takođe omiljena, a najpoznatija je leskovačka paprika.

Salata je najdelotvornija kada se paprika iseče na kolutove
Salata je najdelotvornija kada se paprika iseče na kolutovefoto: Profimedia

Najzdravija je kao salata

S obzirom na to da je paprika, treba je jesti što više kao salatu.

Salata je najdelotvornija kada se paprika iseče na kolutove i začini morskom solju, maslinovim uljem i jabukovim sirćetom. Ovako spremljena sprečava paradontozu, nazeb, a poboljšava i vid.

Prenela: N.R.

Izvori: Zdravaiprava / Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track