Vantesna oplodnja nije samo za žene: Na koji način pomaže u lečenju neplodnosti kod muškaraca?

Kvalitet spermatozoida je ključan za prirodno začeće, ali je kod vantelesne oplodnje potreban samo jedan zdrav spermatozoid da bi se oplodila jajna ćelija.

Shutterstock

U poslednje vreme vantelesna opodnja je stekla veliku popularnost među parovima koji se suočavaju sa neplodnošću. Ovaj postupak podrazumeva vađenje jajne ćelije iz jajnika, njeno oplođenje spermatozoidom u laboratoriji, a zatim vraćanje oplođene jajne ćelije u matericu.

Procena je da godišnje širom sveta više od pet miliona parova koristi ovaj postupak kako bi došli do potomstva, dok je jedna od milion beba rođena uz pomoć vantelesne oplodnje. Međutim, suprotno uvreženom mišljenju, VTO nije samo tretman za žensku plodnost - može da bude od pomoći i kod muške neplodnosti.

- Neplodnost kod muškaraca često igra značajnu ulogu u problemima sa začećem - navodi dr Manika Kana, stručnjak za reproduktivnu medicinu.

Tretman za oboje

Prema StatPearls Publishing-u, muškarac je odgovoran za neplodnost u oko 20 odsto slučajeva, a doprinosi problemu u dodatnih 30-40 odsto svih slučajeva neplodnosti, što ukupno značajnih 50 odsto, navodi istraživanje.

Prema rečima dr Kane, muška neplodnost može da bude uzrokovana nizom problema, uključujući nizak broj spermatozoida, lošu pokretljivost, abnormalan oblik spermatozoida ili blokade u reproduktivnom traktu.

Shutterstock  Muškarac je odgovoran ili doprinosi neplodnosti u 50 odsto slučajeva

Ona ističe da, zahvaljujući tehnikama poput intracitoplazmatske injekcije spermatozoida (ICSI), čak i muškarci sa niskim brojem spermatozoida ili lošom pokretljivošću mogu da dođu do potomstva. ICSI je postupak koji se koristi u okviru vantelesne oplodnje i podrazumeva ubrizgavanje jednog spermatozoida direktno u jajnu ćeliju kako bi se postigla oplodnja.

Jedan zdrav spermatozoid

Prilikom VTO postupka detaljno se testiraju oba partnera kako bi se identifikovali svi mogući faktore koji doprinose neplodnosti, ističe doktorka.

- Dok se kod ženskog infertiliteta fokusiramo na stimulaciju jajnika kako bi se podstakla proizvodnja više jajnih ćelija, kod muške neplodnosti se fokusiramo na to da spermatozoid uspešno oplodi jajnu ćeliju, čak iako je smanjen njihov broj ili pokretljivost. Tehnike kao što je ICSI omogućavaju ubrizgavanje jednog spermatozoida direktno u jajnu ćeliju, čime se povećava šansa za začeće - objašnjava dr Kana.

Kvalitet spermatozoida je ključan za prirodno začeće, ali je kod vantelesne oplodnje potreban samo jedan zdrav spermatozoid da bi se oplodila jajna ćelija

Shutterstock  Jedan zdrav spermatozoid da bi se oplodila jajna ćelija

Ona naglašava da rezultat VTO zavisi od različitih faktora, ali proces ostaje uglavnom isti, pri čemu oba partnera prolaze kroz specifične evaluacije i tretmane, od prikupljanja spermatozoida do embriotransfera.

Prema podacima Klivlendske klinike oko 60 odsto VTO procedura uključuje ICSI, a procenjuje se da 50-80 odsto pokušaja rezultira oplodnjom.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/zdravlje.kurir.rs