Smuti protiv nadimanja stomaka: 7 moćnih sastojaka od kojih jedan čini razliku

Kombinacija hidratantnih, vlaknima bogatih i osvežavajućih sastojaka deluje tako da smanjuje zadržavanje tečnosti i gasova u stomaku.

Shutterstock

Da li vas muči neprijatan osećaj u stomaku nakon jela, naduti ste, imate zatvor ili grčeve? Niste jedini. Štaviše, procene govore da čak 50 odsto ljudi makar povremeno pati od ovih tegova. Ukoliko tražite prirodan način da smanjite osećaj nadutosti i poboljšate probavu, probajte smuti od sedam sastojaka prema preporuci nutricioniste Nataše Aleksić.  

Smuti protiv nadimanja stomaka

Potrebno vam je

  • Pola krastavca
    Pola šolje ananasa
    Pola banane
    Šaka spanaća
    Kašičica sveže nane
    Sok od 1/2 limuna
    Šolja kokosove vode (možete koristiti i običnu vodu)

Priprema

Operite i iseckajte krastavac, ananas i bananu. Operite spanać i listove nane. Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok smesa ne postane glatka i homogena. Sipajte smuti u čašu, dodajte nekoliko kockica leda po želji.

Shutterstock  Birajte sastojke koji prijaju stomaku

Kako deluje?

Ovaj smuti je savršen spoj sastojaka koji ne samo da osvežavaju, već i direktno deluju na uzroke nadimanja. Krastavac i kokosova voda pomažu u hidrataciji i eliminaciji viška tečnosti, dok ananas i nana smiruju stomak zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima. Kokosova voda čini razliku u odnosu na običnu jer je prirodan izvor elektrolita koji koji hidriraju telo i smanjuju osećaj nadutosti. Banane su bogate kalijumom, ključnim za balansiranje tečnosti u telu, a vlakna iz spanaća dodatno doprinose boljoj probavi. 

Pripremila: Nataša Lazović