Nadutost je jedan od načina na koji vaše telo oslobađa gasove iz creva. Drugi način je podrigivanje. Gasovi u crevima se akumuliraju kao proizvod hrane koju jedete i vazduha koji možete progutati tokom procesa žvakanja. Iako su gasovi uobičajena pojava, neki ljudi su im skloniji od drugih. 

Ako ste na dijeti bogatoj proteinima ili konzumirate suplemente, možda ćete u većoj meri imati problem sa nadutošću.

biljni-proteini-shutterstock-1008838606.jpg
Shutterstock 

Šta je zapravo nadimanje izazvano proteinima proteina? 

Proteini su najvažniji hranljivi sastojci koji su korisni za rast mišića i celokupnu funkciju tela. Ali ako ih unosite u prevelikim količinama, ili iz određenih izvora, to može dovesti do problema sa varenjem kao što su nadimanje i gasovi.

Kada vaše telo vari proteine, posebno iz izvora kao što su crveno meso, jaja ili određene mahunarke, ono razgrađuje aminokiseline koje sadrže sumpor.

Tokom ovog procesa, crevne bakterije stvaraju gas kao što je vodonik sulfid, koji je odgovoran za neprijatan miris povezan sa gasovima izazvanim proteinima.

- Ovo je posebno uobičajeno kada protein nije u potpunosti svaren, što daje bakterijama u crevima više vremena da ga fermentiraju i oslobađaju gasove bneprijatnog mirisa. Prilagođavanje vaše ishrane i uključivanje više vlakana može pomoći da se olakša varenje i smanji pojava ovih gasnih epizoda -  kaže nutricionista Avni Kaul.

Dok proteini sami po sebi ne izazivaju nadimanje, proteinski suplementi sadrže određene druge supstance koje mogu da izazivovu gasove. Suplementi na bazi proteina surutke ili kazeina mogu imati laktozu u velikim količinama. Visok unos laktoze može izazvati gasove, čak i kod ljudi koji redovno konzumiraju mlečne proizvode bez ikakvih problema. Takođe, neki proteinski praškovi sadrže određene aditive kao što su zgušnjivači i zaslađivači poput sorbitola koji povećavaju nadutost.

Zbog čega nas proteini nadimaju?

Nadimanje se javlja kada se protein ne vari u potpunosti u želucu ili tankom crevu. Kada nesvareni protein dospe u debelo crevo, bakterije ga razgrađuju, oslobađajući gas kao nusproizvod. Ovo se uglavnom dešava sa hranom bogatom proteinima poput crvenog mesa, jaja ili proteinskih šejkova, posebno ako se vaše telo bori da svari određene proteine poput laktoze (u mlečnim proizvodima) ili mahunarki. Pored toga, visokoproteinskim dijetama uglavnom nedostaje dovoljno vlakana, što može usporiti varenje i dovesti do zatvora, što dodatno doprinosi nadimanju, objašnjava nutricionista Kaul.

Studija iz 2020. objavljena u Clinical and Translational Gastroenterol istraživala je efekte različitih dijeta na nadimanje. Rezultati su pokazali da ishrana bogata proteinima može izazvati osećaj nadimanja. Međutim, primećeno je da je ova dijeta bila bogata biljnim proteinima, kao što su pšenica, orasi i pasulj, za koje se veruje da izazivaju nadimanje.

Proteinski gaspvi imaju veoma neprijatan miris zbog sadržaja sumpora u određenim aminokiselinama, posebno u namirnicama kao što su jaja, crveno meso i povrće kao što je  brokoli i karfiol. Kada se ove aminokiseline razgrađuju, oslobađaju vodonik sulfid, koji ima jak, neprijatan miris. Što duže proteini ostaju nesvareni, bakterije u crevima imaju više vremena da formiraju gasove neprijatnog mirisa.

Prilagođavanjem svoje ishrane, povećanjem količine vlakana i obezbeđivanjem boljeg varenja, možete umanjiti i nadimanje i miris gasova povezanih sa proteinima.

nadutost-shutterstock-2152261335.jpg
Shutterstock 

Kako smanjiti nadimanje izazvano proteinima? 

Čak i ako vaša ishrana sa visokim sadržajem proteina izaziva nadimanje ili gasove, to ne znači da morate da se pomirite sa ovim problemom. Postoje načini na koje možete obuzdati nadutost izazvanu proteinima:

Zamenite svoj proteinske dodatke

U mnogim proteinskim prahovima, pločicama i grickalicama, protein surutke je ključni sastojak. Problem je u tome što nisu svi proteini surutke isti. Koncentrati proteina surutke su bogati laktozom. Dok izolat proteina surutke ima manje laktoze koju vaše telo može lako da svari.

Druga opcija je da eliminišete protein surutke iz vaše ishrane i pređete na biljne izvore kao što su grašak, smeđi pirinač ili soja. Takođe, imajte na umu da se uzdržite od konzumiranja proteinskih suplemenata koji sadrže šećerni alkohol poput sorbitola ili manitola. 

Dodajte više biljaka u svoju ishranu

Postoje određene biljke koje pomažu u otklanjanju gastrointestinalnih problema, suzbijajući tako simptome kao što su višak gasova i nadimanje. Možete probati sa pripremom čaja od đumbira ili nane da biste ublažili probleme sa crevima, posebno nakon jela.

Polako žvaćite hranu

Glavni razlog za nadimanje je i to što smo skloni da žvaćemo hranu veoma brzo. Jedite manje obroke i da odvojte više vremena za pravilno žvakanje hrane. Kada brzo jedete, takođe ste skloni gutanju vazduha, što dovodi do nadimanja i gasova. Trebalo bi da uzimate manje gutljaje umesto da progutate veliku količinu pića.

hrana-bogata-vlaknima-shutterstock-521209120.jpg
Shutterstock Povećanje unosa vlakana olakšaće proces varenja pomažući u ublažavanju simptoma zatvora.

Povećajte unos vlakana

Povećanje unosa vlakana olakšaće proces varenja pomažući u ublažavanju simptoma zatvora. Dakle, jedite više voća, povrća i integralnih žitarica. Takođe, dovoljna količina vode pomaže u varenju i u sprečavanju zatvora.

Koliko proteina osoba treba da konzumira dnevno?

Prema Upravi za hranu i lekove, odraslima se preporučuje da konzumiraju 50 grama proteina dnevno, kao deo dijete od 2.000 kalorija. Međutim, oni takođe primećuju da dnevna vrednost može varirati u zavisnosti od pojedinačnih potreba za kalorijama kod. Prema radu iz 2017. u časopisu Journal of Cachekia, Sarkopenija i mišići, sugeriše se da bi ljudi možda trebalo da teže 0,8 do 1,2 grama po kilogramu svoje telesne težine dnevno.

Prenela: O.M.

Izvor: healthshots.com/Zdravlje.Kurir.rs