Koliko često je normalno mokriti u jednom danu? Ako trčite u toalet više od 11 puta dnevno vreme je da se javite lekaru

Učestalost odlaska na WC može biti pokazatelj zdravlja organizma. Mokrenje odražava nivo hidratacije i funkciju bubrega. U ovom tekstu istražujemo normalnu učestalost mokrenja, kada je potrebno obratiti pažnju na prečesto mokrenje i simptome koji mogu ukazivati na zdravstvene probleme.

Shutterstock

Učestalost odlaska na WC indikator je zdravlja organizma. Kada je reč o mokrenju, ono pokazuje da li je telo dovoljno hidrirano, kako rade bubrezi i bešika.

Verovatno ste bar jednom razmišljali da li mokrite prečesto ili su vaši odlasci na toalet u razmaku od nekoliko sati loši pokazatelji. Odgovor na ovo pitanje dao je dr. Neil Grafštajn, profesor urologije u Njujorku. 

Shutterstock  Učestalost odlaska na WC ukazuje na zdravlje organizma i funkciju bubrega i mokraćnog bešika.

Koliko često je normalno mokriti?

Iako ne postoji jedinstveni broj koji bi odredio koliko često u toku dana treba mokriti, doktor Grafštajn napominje da bi odlazak na toalet u tu svrhu trebalo da bude od najmanje četiri do maksimalno sedam puta dnevno.

Ako mokrite više od sedam puta dnevno, ne brinite. Nije odmah vreme za paniku jer na učestalost mokrenja utiče niz faktora, a naročito način na koji hidratizujete telo.

Na primer, ako pijete mnogo vode, logično je da ćete češće mokriti. Odrasle osobe bi trebale piti osam čaša vode dnevno. Pored toga, ako konzumirate mnogo alkohola, kafe ili druge tečnosti koje iritiraju bešik, očekujte češće posete toaletu.

Takođe, postoje osobe koje imaju slabu bešiku i moraju mokriti čim osete potrebu. Možda će više puta u toku dana mokriti, ali količina urina neće biti veća nego kod osoba koje nemaju osetljivu bešiku.

Shutterstock  Na učestalost mokrenja utiče niz faktora, a naročito način na koji hidratizujete telo.

Da li je moguće prečesto mokriti?

Ako potreba za mokrenjem prelazi brojku od 11 puta dnevno, a pritom unosite dve litre tečnosti, moguće je da se radi o određenom zdravstvenom problemu.

Naime, može se raditi o sindromu prekomerno aktivne bešike ili nestabilne bešike, a prema definiciji Međunarodnog društva za kontinenciju (ICS), bolest je opisana nizom simptoma: hitnošću, većom učestalošću i noćnim mokrenjem, a da pritom nije poznat neki drugi uzrok simptoma.

Ovo može obuhvatati infektivno mokrenje, koje može dovesti do intersticijskog cistitisa ili stresne inkontinencije. Prema rečima lekara, mokrenje više od osam puta dnevno tokom dužeg perioda može biti prvi znak ovog sindroma.

Treba svakako napomenuti da je učestalo mokrenje jedan od znakova dijabetesa. Stoga pročitajte koji su još simptomi te bolesti.

Shutterstock  Učestalo mokrenje jedan od znakova dijabetesa.

Još nekoliko činjenica:

- Zadržavanje urina nije štetno, osim kada postane neugodno i bolno.
- Navika zadržavanja mokraće može povećati rizik od infekcije bešika.
- Boja urina od svetlo žute do tamno žute je normalna, dok je prozirna u slučaju hidratacije, što ukazuje na dehidraciju.
- Određena hrana poput cvekle ili borovnice može promeniti boju mokraće, ali dan do dva nakon konzumacije bi trebala ponovo biti žute boje.
- Urin je 95 posto voda.
- S godinama, potreba za mokrenjem postaje češća.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje.Kurir.rs