Ovo je idealna boja urina koja znači da ste zdravi: Ako je tamna i tokom dana ukazuje na dehidrataciju
Foto: Shutterstock

Doktorka otkriva

Ovo je idealna boja urina koja znači da ste zdravi: Ako je tamna i tokom dana ukazuje na dehidrataciju

Zdravlje -

Koliko često proveravate boju urina? Prema mišljenju stručnjaka, trebalo bi da budemo svesniji ovog pitanja s obzirom na to da boja urina može ukazivati na određene zdravstvene probleme, kao i na to da li ste hidrirani ili ne. Lekar Zoi Vilijams, otkrila je koja je boja urina i najbolja.

Gostujući u emisiji "Ovog jutra", dr Vilijams je pokazala tri flaše vode u bojama od potpuno bistre do bledo žute. Dok je govorio o tri bočice, doktorka je rekla da će „ove tri biti svima poznate, ali se boja urina menja u zavisnosti od toga koliko smo hidrirani“, piše HuffPost.

Dr Vilijams je dodala da se telo sastoji od 60 odsto vode, pa čak i kada smo samo jedan ili dva odsto dehidrirani, to može uticati na raspoloženje, nivo energije i slično.

Koja je najbolja boja urina?

Boja urina najčešće zavisi od hidratacije, a doktorka objašnjava da ljudi ne treba da se plaše ako im je boja urina nešto tamnija posle prvog jutarnjeg mokrenja.

- Ako ujutro vidite tamnožutu mokraću, to je sasvim normalno. Ali ako se nastavi kasnije tokom dana, to je pokazatelj da morate da pijete više tečnosti - objasnila je dr Vilijams.

Kao najbolju boju urina doktorka je navela boju slame ili šampanjca, što ukazuje na dovoljnu i zdravu količinu hidratacije. Međutim, ako je boja urina bleda ili gotovo bezbojna, dr Vilijams ističe da ste preterano hidrirani.

Takođe, za tamniju boju urina, koja može biti narandžasta ili braon, uzrok može biti dehidracija, ali može biti i simptom nekih zdravstvenih tegoba.

Kao najbolju boju urina doktorka Vilijams je navela boju slame ili šampanjca
Kao najbolju boju urina doktorka Vilijams je navela boju slame ili šampanjcafoto: Shutterstock

Kako znati da li smo dovoljno hidrirani?

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) trebalo bi da pijete puno tečnosti kao što su voda, čajevi i vprirodan, nezaslađen voćni sok da biste ostali hidrirani. Ključno je da tačnosti uzimate redovno tokom dana (najmanje 6-8 šoljica).

Ako ste aktivni ili ako je vreme posebno toplo, postoji veći rizik da ćete postati dehidrirani. Da biste ostali hidrirani, tokom ovakvih dana trebalo bi da povećate unos tečnosti.

Takođe, ako vi ili vaše dete patite od povraćanja ili dijareje, neophodno je da nastavite da pijete vodu kako biste bili sigurni da ne dehidrirate.

Prenela: O.M.

(izvor: huffingtonpost.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track