Klimatske promene i zdravlje uha, grla i nosa: Stručnjak otkriva kako porast temperature utiče na njih

Zbog klimatskih promena češće su prehlade, grip, upale sinusa, iritacije grla i hronični kašalj.

Shutterstock

Klimatske promene su prepoznate kao jedan od faktora koji doprinosi sve većem broju problema sa ušima, nosom i grlom. Više temperature, duže sezone alergija i veće zagađenje vazduha pogoršavaju uobičajene zdravstvene tegobe poput alergija, astme i sinusnih infekcija. Mnogi možda nisu svesni da su upravo ove promene u životnoj sredini odgovorne za pogoršanje njihovih simptoma, kaže dr Sandžej Sačdeva, ORL specijalista

Klimatske promene i ORL zdravlje

Postoji kompleksna povezanost između klimatskih promena i pogoršanja ORL zdravlja. Porast temperatura utiče na smenu godišnjih doba, količinu padavina, vlažnost i nivo ugljen-dioksida u atmosferi.

Shutterstock  Sezona alergija traje sve duže

- Produžavanjem sezone polenizacije, klimatske promene značajno doprinose većem prisustvu alergena u vazduhu. Polen je odgovoran za izazivanje niza respiratornih problema i može da pogorša već postojeće stanje astme, alergijskog rinitisa i drugih komplikacija - kaže dr Sačdeva.

Povećano zagađenje vazduha i iritacija 

Pored toga, sve veći nivo zagađenja vazduha i koncentracija čestica u vazduhu može da iritira respiratorni trakt. Dugotrajna izloženost zagađivačima povećava rizik od infekcija uha, problema sa grlom i hronične upale sinusa (rinosinuzitis).

Prema studiji iz 2024. godine, zagađenje vazduha, posebno čestice PM2.5, povezane su sa bolestima gornjih i donjih disajnih puteva. Izloženost ovim česticama može da dovede do stanja kao što su hronična upala sinusa, alergijski i nealergijski rinitis, hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) i astma.

Shutterstock  Sa klimatskim promenama raste i zagađenje, a s njim i respiratorne tegobe

- Pored toga, visoke temperature pospešuju rast bakterija i gljivica koje izazivaju ORL infekcije. Bakterije koje izazivaju infekcije uha brže se razmnožavaju u toplom okruženju, što može da dovede do razvoja sinusitisa, upale srednjeg uha (otitis media) i upale krajnika (tonzilitis) - dodaje dr Sačdeva.

Vlažnost i rast mikroba

Povećana količina padavina i vlažnost takođe su neki od efekata klimatskih promena, a veće prisustvo mikroba, poput plesni i grinja, koje uz to ide, pogoršava respiratorna stanja.

- Ovo može da intenzivira gljivične infekcije i pokrene alergijske reakcije izazivajući upale kod pojedinih osoba. Kombinacija toplog i vlažnog okruženja dodatno iritira disajne puteve, pogoršavajući stanja kao što su alergijski rinitis, sinusitis i upla ždrela (faringitis).

Virusne infekcije i unutrašnje uho

Vlažna okolina pogoduje virusnim infekcijama i olakšava njihovo širenje. Zbog klimatskih promena češće su prehlade, grip, sinusitis, iritacije grla i hronični kašalj.

Shutterstock  Klimatske promene mogu značajno da utiču i na sluh

- Klimatske promene mogu značajno da utiču i na sluh. Promenljiva temperatura i vremenski uslovi mogu da izazovu promene u atmosferskom pritisku, što može da utiče na centar za ravnotežu u unutrašnjem uhu. To može da izazove vrtoglavicu, osećaj nestabilnosti i druge probleme sa ravnotežom - dodaje dr Sačdeva.

Toplije vreme može takođe da ometa cirkulaciju krvi u unutrašnjem uhu, što može da dovede do neravnoteže i potencijalno izazove probleme kao što je zujanje u ušima (tinitus).

- Zagađenje vazduha, vlažnost i oscilacije temperature mogu da oslabe imuni sistem, te se njihov uticaj na ORL zdravlje ne sme zanemariti. Posetite lekara u slučaju bilo kojih tegoba kako biste dobili adekvatan tretman i sprečili razvoj ozbiljnijih stanja - savetuje dr Sačdeva.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/zdravlje.kurir.rs