Dijeta se bazira na unosu namirnica koje stvaraju alkalnu sredinu u telu, poput svežeg voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, dok se izbegavaju kiseline namirnice kao što su meso, prerađena hrana i rafinisani šećeri. Cilj je smanjenje upala, poboljšanje energije, pa čak i prevencija određenih bolesti, kaže nutricionista Branka Mirković.
- Za mesec dana, pored toga što ćete imati 5-8 manje, popravićete kvalitet kože, kose i noktiju, zategnuti mišiće i, što je najvažnije, unaprediti vaše zdravlje. Dijeta je univerzalna i prilagodljiva široj populaciji žena. Ukoliko ste muškarac, a želite da se priključite svojoj lepšoj polovini u borbi za vitak stas, povećajte date količine hrane za 30-50 odsto – navodi Branka Mirković.
Ishrana se zasniva na pretežno alkalnoj hrani, dodaje naša sagovornica. Povrće koje je dozvoljeno je: kelj, kupus, brokoli, karfiol, spanać, blitva, male količine crnog i belog luka, rotkvice, rotkve, bundeva, keleraba, špargle, sve vrste zelenih salata, paprika, paradajz, začinske trave, kao što su peršun, celerov list, majčina dušica, vlašac… Sve vrste voća možete jesti u dozvoljenim količinama.
- Maslinovo ulje i ulje od susama su lekoviti i treba ih koristiti za prelivanje. Sipajte ih uvek u kašičicu, a jedna kafena kašičica sadrži pet grama ulja. Jela solite umereno. Kada je u pitanju termička obrada, idealni su kratkotrajno kuvanje u vodi, na pari ili namirnice pečene u rerni. Zapamtite da povrće mora da bude hrskavo, da se oseća pod zubima. Kod pripreme kupusa i kelja odsecite rebro, jer se ono duže kuva od lišća – savetuje nutricionista.
Jelovnik
Doručak
- Predlog 1: Po 1 kašičicu čija semenki, lanenog semena i mekinja potopite uveče u 1,5 dl kiselog mleka ili jogurta. Ujutru pomešajte sa 2 kašike odleđenih malina, kupina ili borovnica
Predlog 2: dva do tri puta nedeljno: 2 kuvana jaja, kiselo mleko ili 100 g mladog sira i 100 g svežeg povrća
Predlog 3: 2 kašike tunjevine izmešajte sa zelenom salatom
Užina
Tri do četiri sata posle doručka uzmite 150-200 g miks raznog voća ili samo jedno
Ručak
U toku nedelje menjajte proteine:
- Predlog 1: 120 g pilećeg filea
Predlog 2: 100 g junetine od buta (najmanje jednom nedeljno)
Predlog 3: 100 g plave ribe ili 150 g bele morske ribe
Predlog 4: 2 jaja (ako ih niste jeli za doručak)
Predlog 5: 150 g mladog sira
Predlog 6: jedan do dva dana u nedelji neka bude bez mesa; tada jedite 200 g obarenog krompira u ljusci ili 100 g obarenog pasulja ili sočiva
* Koristite 5 g maslinovog ulja za prelivanje
Uz proteine jedite 200 g svežeg povrća kao salatu i 200 g termički obrađenog povrća prelivenog sa po 5 g (kašičica) ulja
Večera (treba jesti najkasnije do 18 časova)
- Predlog 1: tanjir salate, tanjir termički obrađenog povrća i 150 g voća ili 1 banana
Predlog 2: tanjir blitve sa malo krompira i manja pomorandža
Predlog 3: tanjir obarene cvekle i 100 g mladog sira
Predlog 4: tanjir pečene bundeve sa malo cimeta
Predlog 5: tanjir salate sa 100 g sira
Predlog 6: bareni krompir i jedan paradajz
Predlog 7: tanjir brokolija, mladi sir i paradajz
Predlog 8: čorba od bundeve
Predlog 9: tanjir čorbe od raznog povrća
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.