Alkalna dijeta za 30 dana po savetu nutricioniste: Kilogrami u minusu, zdravlje u plusu

Bez obzira da li želite da smršate iz zdravstvenih razloga ili samo želite da izgledate lepše, alkalna dijeta je možda prava stvar za vas. Režim ishrane je zasnovan na ideji da namirnice koje konzumiramo mogu da utiču na pH vrednost organizma, a samim tim i na naše zdravlje.

Shutterstock, Screenshot

Dijeta se bazira na unosu namirnica koje stvaraju alkalnu sredinu u telu, poput svežeg voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, dok se izbegavaju kiseline namirnice kao što su meso, prerađena hrana i rafinisani šećeri. Cilj je smanjenje upala, poboljšanje energije, pa čak i prevencija određenih bolesti, kaže nutricionista Branka Mirković.

- Za mesec dana, pored toga što ćete imati 5-8 manje, popravićete kvalitet kože, kose i noktiju, zategnuti mišiće i, što je najvažnije, unaprediti vaše zdravlje. Dijeta je univerzalna i prilagodljiva široj populaciji žena. Ukoliko ste muškarac, a želite da se priključite svojoj lepšoj polovini u borbi za vitak stas, povećajte date količine hrane za 30-50 odsto – navodi Branka Mirković.

Shutterstock  Voće, povrće i sveži sokovi bi trebalo da budu u fokusu

Ishrana se zasniva na pretežno alkalnoj hrani, dodaje naša sagovornica. Povrće koje je dozvoljeno je: kelj, kupus, brokoli, karfiol, spanać, blitva, male količine crnog i belog luka, rotkvice, rotkve, bundeva, keleraba, špargle, sve vrste zelenih salata, paprika, paradajz, začinske trave, kao što su peršun, celerov list, majčina dušica, vlašac… Sve vrste voća možete jesti u dozvoljenim količinama.

- Maslinovo ulje i ulje od susama su lekoviti i treba ih koristiti za prelivanje. Sipajte ih uvek u kašičicu, a jedna kafena kašičica sadrži pet grama ulja. Jela solite umereno. Kada je u pitanju termička obrada, idealni su kratkotrajno kuvanje u vodi, na pari ili namirnice pečene u rerni. Zapamtite da povrće mora da bude hrskavo, da se oseća pod zubima. Kod pripreme kupusa i kelja odsecite rebro, jer se ono duže kuva od lišća – savetuje nutricionista.

Jelovnik 

Doručak 

  • Predlog 1: Po 1 kašičicu čija semenki, lanenog semena i mekinja potopite uveče u 1,5 dl kiselog mleka ili jogurta. Ujutru pomešajte sa 2 kašike odleđenih malina, kupina ili borovnica
    Predlog 2: dva do tri puta nedeljno: 2 kuvana jaja, kiselo mleko ili 100 g mladog sira i 100 g svežeg povrća
    Predlog 3: 2 kašike tunjevine izmešajte sa zelenom salatom
Shuterstock  Tunjevina za doručak

Užina 

Tri do četiri sata posle doručka uzmite 150-200 g miks raznog voća ili samo jedno

Ručak 

U toku nedelje menjajte proteine:

  • Predlog 1: 120 g pilećeg filea
    Predlog 2: 100 g junetine od buta (najmanje jednom nedeljno)
    Predlog 3: 100 g plave ribe ili 150 g bele morske ribe
    Predlog 4: 2 jaja (ako ih niste jeli za doručak)
    Predlog 5: 150 g mladog sira
    Predlog 6: jedan do dva dana u nedelji neka bude bez mesa; tada jedite 200 g obarenog krompira u ljusci ili 100 g obarenog pasulja ili sočiva

* Koristite 5 g maslinovog ulja za prelivanje

Uz proteine jedite 200 g svežeg povrća kao salatu i 200 g termički obrađenog povrća prelivenog sa po 5 g (kašičica) ulja

Shutterstock  Za ručak kombinujete proteine sa povrćem

Večera (treba jesti najkasnije do 18 časova)

  • Predlog 1: tanjir salate, tanjir termički obrađenog povrća i 150 g voća ili 1 banana
    Predlog 2: tanjir blitve sa malo krompira i manja pomorandža
    Predlog 3: tanjir obarene cvekle i 100 g mladog sira
    Predlog 4: tanjir pečene bundeve sa malo cimeta
    Predlog 5: tanjir salate sa 100 g sira
    Predlog 6: bareni krompir i jedan paradajz
    Predlog 7: tanjir brokolija, mladi sir i paradajz
    Predlog 8: čorba od bundeve
    Predlog 9: tanjir čorbe od raznog povrća

Saveti za zdravije mršavljenje

* U toku nedelje koristite što više raznog voća i povrća tako da budu zastupljene sve boje
* Spavajte najmanje 8 sati sati noću
* Pijte vodu, mineralnu vodu, čajeve, limunade i sveže sokove

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.