Da li ishranom može da se smanji pojava akni? Tri prijatelja i jedan neprijatelj sa tanjira

Akne mogu da budu rezultat različitih faktora, uključujući hormone, genetiku i pojedine zdravstvene probleme, poput sindroma policističnih jajnika ili insulinske rezistencije, ali i načina ishrane.

Shutterstock

Brojna istraživanja sugerišu da visok unos šećera može da pogorša akne, jer izaziva upalne procese u telu i povećava nivoinsulina, što može da dovede do većeg lučenja sebuma. Sledi nekoliko jednostavnih saveta uz koje ćete možda pronaći način da se nosite s ovim neprijatnim problemom. Zapamtite da je uvek dobro konsultovati se sa dermatologom ili nutricionistom kada se radi o lečenju akni i zdravlju kože.

Shutterstock  Neka se u smutiju nađe što više povrća

Smutiji obavezno sa zelenim povrćem

Smuti su sjajniji sve dok ne postanu šećerne bombe. Dodajte zeleno povrće poput spanaća, avokada ili krastavca, jer koža voli antioksidanse, a ne šećer. Povrće može da poveća nutritivnu vrednost i smanji ukupan sadržaj šećera.

Ovsena kaša umesto peciva

Ovsena kaša je dobar izvor vlakana i pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što pozitivno utiče na zdravlje kože. Rafinisani ugljeni hidrati, poput onih u pecivima, često se povezuju s pogoršanjem akni.

Shutterstock  Ako ne možete bez čokolade, birajte crnu

Crna čokolada

Crna čokolada, posebno ona sa vrlo visokim sadržajem kakaa, ima antiinflamatorna svojstva i potencijalne koristi za kožu. Manje količine šećera u crnoj čokoladi donose manje problema s aknama.

Savet plus - hidratacija

Voda je ključna za zdravlje kože. Dovoljna hidratacija pomaže u održavanju elastičnosti kože i može da doprinese njenom zdravijem izgledu.

 Pripremila: Nataša Lazović