Birajte mudro

Da li ishranom može da se smanji pojava akni? Tri prijatelja i jedan neprijatelj sa tanjira

Shutterstock

Akne mogu da budu rezultat različitih faktora, uključujući hormone, genetiku i pojedine zdravstvene probleme, poput sindroma policističnih jajnika ili insulinske rezistencije, ali i načina ishrane.

Brojna istraživanja sugerišu da visok unos šećera može da pogorša akne, jer izaziva upalne procese u telu i povećava nivoinsulina, što može da dovede do većeg lučenja sebuma. Sledi nekoliko jednostavnih saveta uz koje ćete možda pronaći način da se nosite s ovim neprijatnim problemom. Zapamtite da je uvek dobro konsultovati se sa dermatologom ili nutricionistom kada se radi o lečenju akni i zdravlju kože.

Neka se u smutiju nađe što više povrća Foto: Shutterstock

Smutiji obavezno sa zelenim povrćem

Smuti su sjajniji sve dok ne postanu šećerne bombe. Dodajte zeleno povrće poput spanaća, avokada ili krastavca, jer koža voli antioksidanse, a ne šećer. Povrće može da poveća nutritivnu vrednost i smanji ukupan sadržaj šećera.

Ovsena kaša umesto peciva

Ovsena kaša je dobar izvor vlakana i pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što pozitivno utiče na zdravlje kože. Rafinisani ugljeni hidrati, poput onih u pecivima, često se povezuju s pogoršanjem akni.

Ako ne možete bez čokolade, birajte crnu Foto: Shutterstock

Crna čokolada

Crna čokolada, posebno ona sa vrlo visokim sadržajem kakaa, ima antiinflamatorna svojstva i potencijalne koristi za kožu. Manje količine šećera u crnoj čokoladi donose manje problema s aknama.

Savet plus - hidratacija

Voda je ključna za zdravlje kože. Dovoljna hidratacija pomaže u održavanju elastičnosti kože i može da doprinese njenom zdravijem izgledu.

 Pripremila: Nataša Lazović